Hongaarse recepten       Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Lacipecsenye

Een lacikonyha is een marktkraam of -tent waar snel en goedkoop eten wordt bereid en genuttigd. In de regel is dat eten niet om over naar huis te schrijven, want het woord wordt ook gebruikt voor eenvoudige restaurants van beroerde kwaliteit en -in vroeger tijden- voor de van klei in elkaar geflanste keukentjes naast de armzalige lemen hut van de bewoners van de poesta.

Het woord “konyha” betekent “keuken”, en het voorvoegsel “laci-” komt volgens de etymologen naar alle waarschijnlijkheid van László-naptól, oftewel Ladislaus-dag, 27 juni, de feestdag van Ladislaus I, koning van Hongarije (±1040 – 1095), die door Paus Celestinus III op die dag van het jaar 1192 heilig werd verklaard. Het was namelijk goed middeleeuws gebruik om op zo’n feestdag een jaarmarkt te organiseren rond de kerk of het klooster dat aan de desbetreffende heilige was gewijd (daarvan komt overigens ons woord kermis: van het middeleeuwse “kermisse”, wat kerkwijding betekende).

Lacipecsenye (“pecsenye” betekent “gebraden”) is zo’n eenvoudig gerecht dat zomaar eens in zo’n eet-tent zou kunnen zijn opgediend. Een stuk goedkoop varkensvlees, snel aan beide zijden gebakken, opgeleukt met wat paprikapoeder en rauwe knoflook en opgediend met een gebakken aardappeltje en wat tafelzuur. Snel, goedkoop en gemakkelijk.

Lacipecsenye

Het recept voor deze lacipecsenye is kinderlijk eenvoudig. Voor vier hebben we nodig:
4 grote schouderkarbonades van het varken (700 – 800 gr.)
1 tl. zout
peper
3 tenen knoflook
1 el. paprikapoeder
reuzel of botervet
aardappelen

Lacipecsenye
Snij het vlees aan de randen een klein beetje in zodat het in de pan niet krom zal trekken. Klop de plakken wat uit met een vleeshamer. Kruid ze met zout en peper en zet ze een paar uur in de koelkast.

Lacipecsenye
Schil de aardappelen, snij ze stukken en bak ze in de reuzel of botervet gaar en goudbruin.

Lacipecsenye
Als de aardappelen al aardig op weg zijn verhit je een paar el. reuzel of botervet in de pan. Daarin bak je het vlees; een paar minuten aan iedere kant, beslist niet langer, en niet te veel tegelijk anders koelt het vet te veel af.

Lacipecsenye
Verwarm in een ander pannetje twee el. reuzel. Meng er het paprikapoeder en de gehakte knoflook onder.

Lacipecsenye
Overgiet het vlees met het warme reuzel-knoflook-paprikamengsel en dien het op met de gebakken aardappeltjes en wat tafelzuur.

 

Lacipecseny
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *