Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Lángos

Lángos is een in olie gebakken brood. Traditioneel wordt het bestreken met knoflookolie en zure room en bestrooid met geraspte kaas en/of gesnipperde rode uien, maar daar stopt de fantasie van de lángos-bakkers niet. Talloze variaties zijn mogelijk: met ham, met worst, met tomaten, met paprika, met bonen, met kaas en ga zo maar door: lángos wordt belegd met alles wat je binnen het redelijke maar kunt bedenken. De Hongaarse variant op de pizza, zullen we maar zeggen. In Hongarije, maar ook in de omringende landen, is lángos een razend populair fastfood. Lang hoef je nooit te zoeken naar een kraampje waar ze lángos verkopen. Vooral in de zomer, als snack aan de stranden van b.v. het Balatonmeer, is lángos een onmisbaar onderdeel van een geslaagd dagje uit.

lángos

lángos

voor 6 stuks lángos hebben we nodig:
Lángos 400 gr. bloem
Lángos 5 el. lauwe melk
Lángos 15 gr. verse gist (of 5 gr. droge gist)
Lángos ½ tl. zout
Lángos ¼ l. melk
Lángos olie om te frituren (zonnebloem-, maïs- of arachide-olie)

en voor het opdienen:
Lángos 200 gr. zure room (crème fraîche)
Lángos 2 tenen knoflook en een beetje olie
Lángos 150 gr. harde kaas (b.v. Goudse)

Lángos

Deze Hongaarse lángos maak je zo:
Doe het meel in een kom. Maak in het midden een kuiltje. Los de gist op in 5 el. lauwe melk en giet het in het kuiltje. Roer het met een klein beetje van het meel tot een startdeeg. Dek het af met een doek en laat het een kwartier staan op een warme plaats.

Doe er dan het zout bij en kneed het tot een deeg, waarbij je er tijdens het kneden steeds met kleine scheutjes tegelijk ongeveer 2½ dl. lauwe melk bij giet. Maar pas op: niet meer dan nodig is om een stevig brooddeeg te krijgen. Bestuif het deeg met een beetje meel, dek het af en laat het 30 minuten rijzen op een warme plek.

Ondertussen doe je de zure room in een kom, kruid je het met wat zout en roer je het glad. Maak wat knoflookolie door de knoflook door de knijper te drukken en te vermengen met een klein beetje olie. Rasp de kaas.

Verdeel het deeg voor de lángos in 6 stukken, vorm van ieder stuk een bal en plat het met je handen tot een dunne schijf. De rand moet iets dikker zijn dan het midden. Verhit een ruime laag olie in een koekenpan en bak de lángos in 2-3 minuten per kant bruin, of bak ze in de hete frituur. Laat ze even uitlekken op een stuk keukenpapier.

lángos

Dien de lángos lekker heet op, bestreken met de knoflookolie met daarop een flinke klodder zure room en bestrooid met geraspte kaas. Een gesnipperde rode ui, dat mag er ook nog op.

Lángos
download dit recept

5 gedachten over “Lángos

  1. Ik zie in dit recept geen gekookte gestampte aardappel staan . Kunt u mij vertellen waarom de recepten voor langos verschillen . M.v g, Carla.

  2. Yessss, eindelijk het enige echt goede recept! En nog makkelijker ook dan de aardappelvariant. Hartstikke bedankt! Groeten van een hongarijefan…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *