Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Lecsó

Lecsó (uitspr.: “lètsjoo”) is een soort ratatouille van tomaten, paprika’s en uien en, ja: uiteraard natuurlijk ook weer paprikapoeder. Lecsó is lekker als licht (lunch)gerecht met knapperig brood of rijst, maar het wordt ook gebruikt om soepen of stoofpotten mee op te peppen. Voor het maken van lecsó gebruik je altijd ongeveer twee maal zoveel paprika’s dan tomaten, en twee maal zoveel tomaten dan uien.

Lecsó

Voor dit recept voor lecsó hebben we nodig:
Lecsó 2 pond groene paprika’s
Lecsó 1 pond tomaten
Lecsó 1 grote ui
Lecsó 2 repen gerookt spek
Lecsó 1 tl. paprikapoeder
Lecsó een beetje olie

Deze Hongaarse lecsó maak je zo:

Maak de paprika’s schoon en snij ze in stukken. Pel de tomaten (Je weet het, hè: met een mesje inkruisen en even onderdompelen in kokend water!) en hak ze in stukken. Snij de ui in halve ringen.

Snij het spek in dobbelsteentjes en bak het uit in een diepe (hapjes)pan. Doe er de uien bij en laat ze meedoen tot ze mooi gaan kleuren. Doe er dan van het vuur af het paprikapoeder bij, roer goed, en dan de paprika’s en de tomaten. Zet de pan terug op het vuur en breng de lecsó aan de kook. Als het meeste vocht is verdampt zet je het gas laag en laat het afgedekt verder sudderen tot de groenten zacht zijn en het vet zich van de tomaten scheidt.

Op deze lecsó zijn talloze variaties mogelijk: met stukjes worst, met rijst, met paddenstoelen of courgettes, enz. enz.

Als je je lecsó wat steviger wil kun je het aan het eind van de kooktijd binden met twee eieren. Zet het vuur onder je lecsó af. Breek de eieren in een kop, lepel er wat van het hete vocht door en meng het snel. Vervolgens giet je het dan al roerend door de lecsó. Blijf roeren tot het ei gaat stollen en de lecsó stevig(er) wordt.

 

lecsó
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *