Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Lecsós tarhonya

Tarhonya is een Hongaarse pasta van bloem en eieren in de vorm van kleine, rommelige bolletjes, ongeveer de grootte van gerstekorrels. In Hongarije kun je ze kant-en-klaar in de winkel kopen, maar zelf maken kan natuurlijk ook. Een snel en gemakkelijk recept daarvoor vind je hier.

In dit gerecht wordt de tarhonya gekookt met spek, Debrecziner worst (dat is een pittige droge worst met veel paprika en knoflook) en lecsó. Lecsó een soort ratatouille van paprika, tomaat en ui. Ook dat kun je kant-en-klaar kopen, hier en daar ook bij ons, maar zelfgemaakte lecsó is eigenlijk veel lekkerder, en bovendien weet je dan zeker dat er geen rare dingen in zitten. Een recept voor lecsó vind je hier.

De worst die gewoonlijk voor dit gerecht wordt gebruikt is kolbász, dat is een gedroogde pittige varkensworst gekruid met paprika, knoflook en karwij. Als je die niet kunt krijgen neem je als alternatief bijvoorbeeld een pittige salami of een chorizo. In Hongarije worden voor lecsós tarhonya ook vaak Weense of Debrecziner worstjes gebruikt. Aan u de keus.

Lecsós tarhonya is een complete, voedzame en vooral smakelijke maaltijd, allemaal in één pannetje en zonder al te veel kosten te maken. Zo zien we het graag.

Lecsós tarhonya

Voor deze Hongaarse lecsós tarhonya heb je nodig:
100 gr. gerookt spek
200 gr. worst (zie hierboven)
2 uien
400 gr. tarhonya
1 tl. scherp paprikapoeder
2 dl. gezeefde tomaten
400 gr. lecsó
4 – 5 tenen knoflook
zout en peper

Lecsós tarhonya
Het spek en de worst snij je in stukjes. Bak ze op een zacht vuurtje wat uit, haal ze uit de pan en zet ze apart.

Lecsós tarhonya
Snipper de ui. Die bak je in het achtergebleven vet samen met de tarhonya tot de uien glazig worden. Schep het regelmatig om.

Lecsós tarhonya
Ondertussen breng je het water aan de kook in je waterkoker of je fluitketel. Haal de pan even van het vuur en strooi een zuinige tl. paprikapoeder over de tarhonya. Giet er meteen het hete water bij, genoeg om alles te bedekken. Meng er de gezeefde tomaten door, breng het aan de kook en laat het dan op een laag vuurtje met gesloten pan koken.

Lecsós tarhonya
Na tien minuten doe je de lecsó, het spek en de worst erbij. Rasp of pers er de tenen knoflook boven en laat het verder koken tot de tarhonya gaar is, nog zo’n tien minuten. Roer het regelmatig om. Wordt het te droog, dan mag er nog wat water bij. Proef je lecsós tarhonya nog even af op zout en peper en zet het op tafel.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *