Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Hortobágyi palacsinta
Pannenkoeken uit Hortobágy

De “Hortobágyi palacsinta” is een pannenkoekje dat wordt gevuld met vlees. Het vlees, meestal kalfsgehakt, wordt klaargemaakt zoals een stoofpot als pörkölt of gulyás, met uien en paprikapoeder. De gevulde pannenkoekjes worden in de oven nog eens gebakken en opgediend met zure room.

Hortobágy is een dorp in het gelijknamige Nationaal Park, een reservaat van meer dan 80.000 ha. waar de poesta, die op andere plaatsen al voor een groot deel heeft moeten wijken voor de landbouw, zo goed mogelijk in stand wordt gehouden. Het gerecht heeft helemaal niets te maken met Hortobágy of met het reservaat: het is bedacht voor de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel, en de naam is niets anders dan een marketing trucje.

Marketing of niet, de smaak van deze gevulde pannenkoekjes is er beslist niet minder om. Serveer ze met een flinke klodder zure room en het is alsof er een engeltje over je tong…

Pannenkoeken uit Hortobágy

Voor deze gevulde Hortobágy pannenkoeken hebben we nodig:

1 pond gehakt (kalfsvlees, of een mix van kalfs- en varkensvlees. H.O.H. mag ook, en fijngehakt kippenvlees is ook prima)
1 grote ui, fijngehakt
1 tomaat, ontveld en in stukken gehakt
1 groene puntpaprika, in kleine stukjes gesneden
2 dl. zure room
450 gr. bloem
2½ dl. melk
1 dl. koolzuurhoudend (mineraal)water
2 eieren
1 glas witte wijn
zout en peper
paprikapoeder
1 bosje verse peterselie

Pannenkoeken uit Hortobágy
Maak met de eieren, bloem, melk en koolzuurhoudend water een beslag voor de pannenkoeken. Doe er een snufje zout bij en klop tot het de dikte heeft van stevige room. Laat het afgedekt een uur rusten.

Pannenkoeken uit Hortobágy
Zet een grote koekenpan op het vuur en smeer hem in met een klein beetje olie: net genoeg dat het oppervlak glanst. (Gebruik een kwastje of een stuk keukenpapier dat je in de olie doopt). Lepel er een dun laagje beslag in en sla aan het pannenkoeken bakken tot het beslag op is.

Pannenkoeken uit Hortobágy
In een andere pan bak je de fijngehakte ui in een scheut olie goudbruin. Doe er het gehakt bij, twee lepels paprikapoeder, de stukken tomaat en zout en peper. Doe er een half glas wijn bij en roer tot het gehakt gebruind is. Als het te droog wordt kan er nog wat van de resterende wijn bij, anders drink je het op.

Pannenkoeken uit Hortobágy
Giet het vocht van het vlees af in een aparte kom. Doe het met een zeef of met behulp van het deksel. Roer 1 dl. van de zure room door het vleesnat en roer tot het glad is. Giet de helft van het room-vleesnat weer bij het vlees en roer het goed door.

Pannenkoeken uit Hortobágy
Leg nu wat vlees in het midden van een pannenkoek en sla de zijkanten er wat overheen. Vouw de pannenkoek dan op tot een mooi pakketje. Leg ze (met de vouwnaad naar beneden) in een lichtjes ingevette ovenschaal of bakblik en giet er de andere helft van het vleesnat met de room overheen. Zet het in een op 200ºC voorverwarmde oven, 20 tot 25 minuten, of tot ze lichtjes knapperig zijn.

Pannenkoeken uit Hortobágy
Schep er voor het serveren de rest van de zure room overheen. Garneer deze Hongaarse gevulde pannenkoeken met gehakte peterselie en een snufje paprikapoeder.

 

Pannenkoeken uit Hortobágy
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *