Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Pásztortarhonya
Herderstarhonya

Tarhonya is een Hongaarse pastasoort. Het is gemaakt van een stevig deeg van bloem en eieren en wordt met een grove rasp tot kleine stukjes gemaakt. Fabrieksmatige tarhonya ligt in Hongarije -en overigens ook in Oostenrijk, als Eiergraupen– in ieder kruidenierswinkel in het schap. Als je het zelf wil maken dan vind je HIER het recept.

Deze tarhonya, Pásztortarhonya of herders-tarhonya, wordt gemaakt met aardappelen, “gewone” pasta en tarhonya. Verder zit er worst in, plus wat groenten en kruiden. Pásztortarhonya is een voedzame eenpansmaaltijd die heel eenvoudig en met weinig middelen te maken is, want die herders kunnen natuurlijk geen half keukenblok in hun rugzak meesjouwen.

Pásztortarhonya

Voor deze Hongaarse Pásztor- of herders-tarhonya heb je nodig:
100 gr. gerookt spek
4 aardappelen
200 gr. (gedroogde) tarhonya
150 gr. fabriekspasta (b.v. macaroni, penne, farfalle, etc.)
200 gr. droge, pittige worst
1 tl. heet paprikapoeder
1 kleine groene (punt)paprika
1 tomaat
1 ui
zout

Snipper de ui, snij het spek in blokjes en bak ze samen in een paar el. olie heel rustig tot de ui glazig wordt.
De pasta en de tarhonya mogen er bij als de ui gaat kleuren. Laat het al omscheppend nog eens vijf minuten gaan.

Snij de tomaat en de paprika in stukjes en de worst in schijfjes. Doe ze in de pan en laat het nog eens 2 minuten bakken. Haal de pan nu van het vuur en strooi er het paprikapoeder over. Even goed doorroeren en dan meteen heet water (uit je waterkoker) erbij, genoeg om alles te bedekken.

Snij de aardappelen in kleine blokjes (niet te groot, anders wordt de kooktijd te lang voor de pasta) en doe ze bij de tarhonya. Breng het aan de kook en laat het rustig koken tot het allemaal zacht en gaar is. Dat zal goed 20 minuten duren. Hou je waterkoker ondertussen aan de gang, want zodra het te droog dreigt te worden moet er heet water bij. De pasta en de tarhonya blijven namelijk vocht opnemen, en de bedoeling is dat we straks een smeuïge, beslist niet te droge pot met flink wat saus hebben.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *