Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Rakott krumpli
Aardappelschotel

Een van de bekendste Hongaarse gerechten is rakott krumpli. Het is een ovenschotel van aardappelen, eieren, worst en room. Uiterst goedkoop, uiterst simpel om te maken, uiterst smakelijk om te eten.

We doen twee recepten voor rakott krumpli. Het eerste is de traditionele manier om deze aardappelschotel te maken. Gewoon, een lekker bord eten voor een doordeweekse dag. In het tweede recept wordt de rakott krumpli gebonden met een mengsel van room en eieren, zodat het als een mooie, stevige aardappeltaart uit de oven komt die je in fraaie punten of stukken kunt snijden. Dat is voor op zondag, als je schoonmoeder op bezoek komt.

Rakott krumpli

Voor het traditionele recept voor rakott krumpli heb je nodig:
1½ kg. vastkokende aardappelen
6 eieren
1 Hongaarse worst (als alternatief neem je een pittige salami met veel knoflook en paprika)
5 dl. zure room
100 gr. gerookt spek
(Voor een wat minder machtige rakott krumpli kun je het spek evt. achterwege laten)

Rakott krumpli maak je zo:

Rakott krumpli
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en laat ze even afkoelen. De eieren kook je hard, minstens tien minuten. Laat ze schrikken onder koud water en pel ze.


Verwarm de oven voor op 200ºC.

Rakott krumpli
Haal het velletje van de worst. Dat doe je het beste zo: maak met een scherp mesje een oppervlakkig sneetje in het vel en hou de worst even onder de koude kraan. Nu kun je het vel via het kerfje makkelijk van de worst halen. Snij de ontvelde worst in schijfjes.


Vet een niet te grote maar wel diepe ovenschaal in met boter. Snij de aardappelen in niet te dunne plakken. Een kwart daarvan bedek je de bodem van de ovenschaal. Snij de eieren in plakken en leg een derde van de eieren er op. Daarop komt ⅓ van de schijfjes worst, en daarop een kwart van de zure room. Dan nog eens twee keer aardappelen, eieren, worst en room, en ten slotte het laatste deel van de aardappelen. Daar giet je de rest van de zure room overheen. Het gerookte spek* snij je in dobbelsteentjes. Die strooi je over je rakott krumpli.

Rakott krumpli
Zet de schaal in de hete oven en laat het daar staan tot het spek en de zure room mooi gaan kleuren. Dat gaat zeker twintig minuten duren.


Schep de gloeiend hete rakott krumpli op borden en dien het op met augurken en/of ander tafelzuur.

 


download dit recept

Dat was de traditionele manier om rakott krumpli te maken. In dit tweede recept wordt de zure room gemengd met rauwe eieren, die ervoor gaan zorgen dat de rakott krumpli als een stevige, fraaie aardappeltaart uit de oven komt. Daarvoor neem je van alles hetzelfde als in het voorgaande recept, dus:

1½ kg. vastkokende aardappelen
6 eieren
1 Hongaarse worst
100 gr. gerookt spek

Maar i.p.v. 5 dl. room neem je:
2 dl. zure room
5 eieren

Voor deze rakott krumpli kook je de aardappelen en de eieren en snij je ze in plakken, net als in het vorige recept. Ook de worst snij je in schijfjes.
Het spek snij je in blokjes en bak je uit in een koekenpan, tot ze mooi goudbruin zijn. Doe ze in een schaal, laat ze afkoelen en meng ze dan met de room en de rauwe eieren. Kruid het met wat peper. Als je het spek weg wil laten, doe er dan ook een snuf zout door.

In dit recept kun je de uitgebakken spekjes evt. ook vervangen door reepjes ham.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Vet je ovenschaal in met boter. Leg op de bodem een laagje aardappelen. Dan een laagje hardgekookte eieren en een laagje worst. Daarover giet je een paar lepels van het room-spek-en-eierenmengsel. Zo ga je verder tot alles op is. Eindig met een laagje aardappelen en zorg dat je nog wat van het room-eiermengsel over hebt om eroverheen te gieten. Je kunt deze rakott krumpli evt. nog bestrooien met geraspte kaas. Zet de rakott krumpli een klein half uur in de hete oven.

Ook deze rakott krumpli dien je op met wat tafelzuur.

Rakott krumpli

Jó étvágyat, oftewel eet u smakelijk!

 

rakott krumpli
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *