Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Reszelt túrós
Kwarkgebak

“Geraspt met kwark”, dat is de letterlijke vertaling van reszelt túrós. Het deeg van dit met zoete kwark gevulde gebak wordt namelijk geraspt en uitgespreid over een bakplaat. daarop komt de vulling, en daarop weer een laagje geraspt deeg. Het resultaat is een heerlijk zoetigheidje van een krokante koek met een zachte, romige vulling. Makkelijk te maken, heerlijk om te eten.

Reszelt túrós

voor een middelgrote bakplaat vol reszelt túrós hebben we nodig:
4 eieren
450 gr. bloem
150 gr. suiker
250 gr. boter
30 gr. cacaopoeder
1 pakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout

en voor de vulling:
750 gr. hüttenkäse/cottage cheese
2 zakjes vanillesuiker
200 gr. poedersuiker
1 zakje vanillepudding
1 el. fijngeraspte citroenschil
50 gr. kristalsuiker

Reszelt túrós
Scheid de eieren. De eiwitten doe je in een kom en zet je even apart. Voor het deeg meng je een van de eierdooiers met de bloem, suiker, boter, bakpoeder, vanillesuiker, cacaopoeder en een klein snufje zout. Kneed het goed door, verdeel het dan in twee ballen en leg ze afgedekt in de koelkast. Zeker twee uur, want ze moeten zo stijf zijn dat je ze kunt raspen.

Reszelt túrós
Nu maak je de vulling: meng de resterende drie dooiers met de plattekaas, de geraspte citroenschil, de vanillesuiker, de vanillepudding en de poedersuiker. Klop de eiwitten stijf met de kristalsuiker en schep ze voorzichtig onder het mengsel.

Reszelt túrós
Bedek een middelgrote bakplaat met een vel bakpapier. Rasp er (met een grove rasp) de helft van het deeg in een gelijkmatige laag overheen. Daarover verdeel je de vulling. Dan rasp je de andere helft van het cacaodeeg over de vulling.

Reszelt túrós
Schuif de bakplaat in een op 180ºC. voorverwarmde oven en bak het in goed drie kwartier gaar. Of het gaar is kun je controleren door er een houten prikkertje in te steken: als het er droog uit komt, is het gebak klaar. Laat het helemaal afkoelen (bij voorkeur een paar uur laten staan). Snij het in blokjes en zet het op tafel, evt. bestrooid met poedersuiker.

 

Reszelt túrós
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *