Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Rizi-bizi
Rijst met erwtjes

Rizi-bizi is natuurlijk van origine niet Hongaars, maar Italiaans (risi e bisi). Maar het is zo ingeburgerd geraakt in de Hongaarse keuken dat het bijna lijkt alsof het er altijd geweest is. Er is wel een verschil met de Italiaanse versie: die wordt gemaakt met risotto-rijst (zoals arborio of carnaroli), wat een veel smeuïger en vloeiender resultaat oplevert dan deze veel drogere Hongaarse variant van langgraan rijst, die -ook al weer in tegenstelling tot de Italiaanse- niet als hoofdgerecht wordt geserveerd, maar altijd als bijlage bij een vlees- of visgerecht. Rizi-bizi met gefrituurde kip is bijvoorbeeld een gouwe ouwe, maar het gaat ook uitstekend samen met verschillende soorten goulash, een paprikás of een főzelék.

rizi-bizi

Voor rizi-bizi als bijgerecht voor 2 personen neem je:
1 kop langgraan rijst
1 kop diepvrieserwten
2 koppen water
1 kleine ui
zout, maar beter nog 1 kippen- of groentebouillonblokje

rizi-bizi
Snij de ui fijn en bak hem glazig in twee el. olie. Roer de rijst erdoor. Zorg dat de rijst de olie opneemt.

rizi-bizi
Nu gaan het water en een snuf zout (of het blokje bouillon) erbij. Breng het aan de kook, roer de erwten erdoor en zet het dan, afgedekt met een deksel, op het aller- allerlaagste pitje, liefst met zo’n ijzeren plaatje eronder.

rizi-bizi
Laat het zo staan. Kom er niet aan. Roer er niet in. Blijf er van af. Na 20 minuten is je rizi-bizi klaar. Draai het vuur uit, roer het een keer om en laat het nog een minuut of vijf staan.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *