Gerechten uit de keuken van Hongarije
Sült csuka
Gebakken snoek
Met vis moet je niet te veel rommelen, zo luidt de gulden regel, en met een delicate vis als snoek al helemaal niet. Al die omslachtige bereidingswijzen met sausjes, vullingen en court-bouillon zijn misschien best wel lekker, maar zolang je zorgt dat je vis vers is, is het eigenlijk helemaal niet nodig. Zoals dit uiterst eenvoudige Hongaarse recept voor snoek uit de oven maar weer eens bewijst. De snoek gaat, ingewreven met zout en bestoken met reepjes spek, met een ferme klont boter de oven in. Dat is eigenlijk alles. Het vlees van de snoek is mager en kan daardoor snel droog worden. Door het te larderen met reepjes spek blijft het visvlees lekker mals.
Voor deze Hongaarse snoek uit de oven hoeven we niet veel in huis te halen:
1 snoek (van ca. 1½ kg.)
zout
100 gr gerookt spek
60 gr. boter
Maak de vis schoon, dep hem droog en bestrooi hem van binnen en buiten met zout. Snij het spek in dunne reepjes. Lardeer daarmee de snoek: snij de huid van de vis op korte afstanden van elkaar in en steek daar de reepjes spek in.
Verwarm de oven voor op 180ºC. Leg de boter in een vuurvaste schaal en zet die even in de oven, zodat de boter smelt.
Leg de vis in de schaal en schuif hem in de oven. Bak hem in ongeveer 45 minuten gaar en knapperig.
Serveer de gebakken snoek met gekookte aardappelen, bestrooid met gesmolten boter en gehakte peterselie.