Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Tarhonyaleves
Soep met tarhonya

Deze tarhonyaleves is een groentesoep met aardappelen en tarhonya, een Hongaarse pasta in de vorm van kleine bolletjes of stukjes die is gemaakt van bloem en eieren. In Hongarije koop je dat kant-en-klaar, net als in Oostenrijk, waar het in de winkel ligt als Eiergraupen of Eiergerstl. Hier hebben we het niet, dus maken we het zelf. Dat is met dit recept een karweitje van niks.

wat er verder in de soep gaat? Aardappelen, wortelgroenten, spek, knoflook en natuurlijk het haast onvermijdelijke paprikapoeder. Echt zo’n soepje voor de gure dagen.

Voor deze Hongaarse tarhonyaleves heb je nodig:
500 gr. gerookt spek
1 grote ui
200 gr. tarhonya
4 aardappelen
2 wortelen
2 pastinaken
¼ knolselderij
¼ knolraap
3 tenen knoflook
1 tl. heet paprikapoeder
kruiden naar smaak, zoals peterselie, tijm, rozemarijn, etc.
1½ – 2 l. water

Tarhonyaleves
Snij het spek in blokjes en snipper de ui. Bak ze samen heel zachtjes in de olie tot de uien glazig zijn. Doe het rustig aan, zeker een kwartier of langer moet het duren, anders gaat het te hard.

Tarhonyaleves
In een andere pan bak je in wat olie de tarhonya onder voortdurend omscheppen, tot e mooi licht gaat kleuren.

Tarhonyaleves
Als de uien gaan kleuren en het spek is mooi uitgebakken haal je de pan van het vuur en strooi je er het paprikapoeder overheen. Even omscheppen en dan meteen afblussen met het water. Breng het aan de kook.

Tarhonyaleves
Snij alle groenten klein en doe ze in de tarhonyasoep, samen met de kruiden en de gehakte knoflook. Laat het tien minuten koken.

Tarhonyaleves
Ondertussen snij je de aardappelen in blokjes. Die gaan samen met de tarhonya in de soep. Laat het een goed half uur tot drie kwartier zachtjes koken. Proef het af op zout en peper, maar met al het spek en het paprikapoeder zal het vast niet nodig zijn.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *