Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Töltött paprika
Gevulde paprika

Het meest bekende, en misschien ook het meest traditionele recept voor gevulde paprika’s is dat waarin de paprika’s worden volgepropt met een mengsel van gekookte rijst, geruld gehakt, ui en kruiden. De paprika’s worden gebakken in de oven, zoals in dit Roemeense recept voor gevulde paprika’s, of gekookt in een pittige tomatensaus met room, zoals bijvoorbeeld in dit traditionele Hongaarse recept voor gevulde paprika’s, of in dit recept voor gevulde paprika’s uit Servië.

Dat doen we nu helemaal anders, want we gaan op de vegetarische -of beter gezegd zelfs op de veganistische- tour. Geen vlees, geen eieren, geen room. In dit Hongaarse recept worden de paprika’s gevuld met wat eigenlijk een aardappelgoulash is: een mengsel van gebakken uien, gekookte aardappelen, karwij en paprikapoeder. Voor dat laatste nemen we in dit geval liever piros arany, want paprikapoeder lost bij deze korte bereidingswijze niet goed op.

gevulde paprika

Voor deze Hongaarse veganistische gevulde paprika’s heb je nodig:
4 groene (Hongaarse) paprika’s
2 – 3 grote aardappelen (afhankelijk van hoe groot de paprika’s uitvallen)
1 grote ui
1 teen knoflook
1 tl. pyros arany
1/2 tl. gemalen karwijzaad
1/2 tl. vegeta of (iets meer) groentebouillon

gevulde paprika
Snij de steeltjes uit de paprika’s. Haal ze van bovenuit leeg met een dunne lepel door het nu ontstane gat van bovenuit leeg. Dat gaat het beste met een dunne lepel.

gevulde paprika
De aardappelen schil je, snij je in blokjes en kook je gaar in wat gezouten water. De uien snij je klein. Bak ze in wat olie langzaam glazig. De laatste twee minuten doet het fijngehakte (niet geperste!) teentje knoflook mee, samen met het karwijzaad.

gevulde paprika
Stamp de gare aardappelen wat fijn en meng ze met de uien. Kruid het met de vegeta en de pyros arany. Met dit mengsel vul je de paprika’s. Het makkelijkste gaat dat met een spuitzak, maar met een lepel en je vingers kan het ook.

gevulde paprika
Leg de paprika’s in een ingevette ovenschaal en bak ze een goed half uurtje in een oven op 180ºC.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *