Gerechten uit de keuken van Hongarije
Túrógombóc
Knoedels van plattekaas
Túrógombóc is een gerechtje waar geen Hongaar onderuit komt. Het is een van die zoete gerechtjes die regelmatig op tafel verschijnen tijdens de lunch op de kleuterschool. Het zijn ballen van plattekaas, griesmeel en eieren. Ze worden gekookt in water, door geroosterd paneermeel gerold en opgediend met een dot room en flink wat poedersuiker. Kost drie keer niks, kan bijna niet mislukken en als je een paar van die ballen op hebt hoef je de rest van de dag geen eten meer.
Voor onze túrógombóc heb je nodig:
500 gr. cottage cheese/hüttenkäse
120 gr. griesmeel
3 eieren
1 snufje zout
2 dl. zure room
paneermeel
zure room
poedersuiker
Doe de hüttenkäse, het griesmeel en een snufje zout in een schaal. Scheid de eieren. De eiwitten houd je even apart, de dooiers gaan bij de plattekaas en het griesmeel. Meng het met een houten lepel goed door elkaar, dek het af en laat het minstens twee uur zo staan.
Na die twee uur klop je de eiwitten stijf. Die meng je voorzichtig door het beslag. Breng een grote pan licht gezouten water aan de kook. Vorm met je handen ballen van het kaasmengsel en laat ze in het water glijden. Ga met een houten lepel over de bodem om te voorkomen dat ze aan de pan blijven plakken. Als de ballen komen bovendrijven zijn ze gaar. Dat duurt, afhankelijk van de grootte, een minuut of vijf.
Ondertussen kun je mooi het paneermeel roosteren in een droge koekenpan. Pas op dat het niet verbrand. Als de ballen goed zijn haal je ze met een schuimspaan uit de pan en rol je ze door het geroosterde paneermeel. Leg de ballen op borden, schep er een ferme lepel zure room naast en bestrooi ze met poedersuiker.