Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Túrós csusza
Pasta met kwark en zure room

Túrós csusza is eigenlijk een multifunctioneel gerecht. Als je het officiële recept volgt is het een stevige hoofdmaaltijd: pasta vermengd met frisse kwark, opgediend met een paar ferme lepels zure room erover en bestrooid met krokant gebakken spekjes. Dit Hongaarse gerechtje is een (iets, maar niet veel) lichtere versie van het minstens zo bekende Slowaakse bryndzové halusky. Als je túrós csusza als dessert wilt eten, dan laat je de spekjes weg en bestrooi je de zure room met suiker. In beide gevallen is deze túrós csusza een stevig gerecht dat staat als een huis. We hoeven niet met honger naar bed vanavond.

Túrós csusza

Voor 2 porties túrós csusza heb je nodig:
100 gr. gerookt spek
2 el. olie
250 gr. pasta, b.v. bandnoedels/tagliatelle

(Kant-en-klare fabriekspasta is tegenwoordig de norm, ook in Hongarije. Als je het allemaal ouderwets en traditioneel wilt doen, dan maak je zelf je pasta: echte Hongaarse galuska.)

1 tl. zout
250 gr. kwark (plattekaas) of hüttenkäse/cottage cheese

(Het is allemaal hetzelfde spul: hele verse kaas, maar hüttenkäse/cottage cheese is wat korreliger en vaster van structuur dan kwark/plattekaas.)

1½ dl. zure room

Túrós csusza
Snij het spek in dobbelsteentjes en bak het goudbruin en krokant in wat olie.

Túrós csusza
Breng een grote pan water aan de kook, Doe er een lepel zout in en kook daarin de bandnoedels (of andere pasta) gaar. Giet het af en spoel het snel even na met koud water. Dat laatste voorkomt dat de pasta aan elkaar gaat kleven.

Túrós csusza
Meng de pasta met de (los geroerde) kwark en schep het op borden. Lepel er een royale portie zure room overheen en bestrooi het met de uitgebakken spekjes.

Túrós csusza
Alweer klaar. Zo simpel kan het goede leven zijn.

Veel Hongaren willen alstublieft graag nog wat paprika over hun túrós csusza. Paprikapoeder lost niet op in koud vocht, dus wat je het beste kunt doen is een lepeltje piros arany nemen en dat door je kwark of je room mengen. Geen piros arany in huis? Laat dan een lepeltje paprikapoeder oplossen in het (warme) vet waarin je de spekjes hebt gebakken. Meng dat paprika-vet dan door de pasta, of sprenkel het over de zure room en de spekjes heen.
Is dat nog niet genoeg om je paprikaverslaving te bevredigen, dan neem je straffere maatregelen: vervang de zure room op de túrós csusza door een paar lepels lecsó. Ook lekker, en heel Hongaars.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *