Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Rolat od ajvara i blitve
Rollade met ajvar en snijbiet

Deze rollade wordt gemaakt van een deeg van eieren, ajvar en snijbiet, een groente die veelvuldig wordt gebruikt in de Kroatische keuken. Geen snijbiet te krijgen? Neem dan spinazie. Dat is net zo groen en net zo lekker. Als we de snijbiet (of de spinazie) helmaal weglaten, dan hebben we een ajvar rollade. Ook lekker.

Deze ajvar-snijbiet-rollade is geschikt als licht lunchgerecht, feestelijk borrelhapje of sjiek voorgerechtje, maar doet het natuurlijk vooral goed als onderdeel van een koud buffet. De in plakken gesneden rollade ziet er zonder meer fantastisch uit.

Ajvar-snijbiet-rollade

Voor onze Kroatische ajvar-snijbiet-rollade hebben we nodig:
5 eieren
5 el. bloem
1 el. olie
1 zakje bakpoeder
1 tl. zout
2 el. ajvar
30 gr. gekookte bladeren van snijbiet (geen snijbiet? Neem dan spinazie)
3 dl. zure room
300 gr. kaas (b.v. Goudse)
100-150 gr. gekookte ham

Ajvar-snijbiet-rollade
Scheid de eiwitten van de dooiers en klop ze tot een stevige sneeuw. In een andere kom meng je de dooiers met de bloem, het zout en de olie. Meng de eiwitten voorzichtig onder dit mengsel en spreid het uit op een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier.


Smeer er de ajvar op en verspreid er de fijngehakte voorgekookte snijbiet over. Nu gaat het de op 200ºC. voorverwarmde oven in. 20 minuten, dan moet het goed zijn. Haal het uit de oven en laat het afkoelen onder een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen.

Ajvar-snijbiet-rollade
Voor de vulling meng je de geraspte kaas met de fijngehakte ham en de zure room. Bestrijk hiermee de afgekoelde koek en rol hem op met behulp van een kaasdoek of een vel folie. Zet de ajvar-snijbiet-rollade in de koelkast en laat hem opstijven. Voor het serveren snij je hem met een scherp mes in plakken.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *