Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Blitva
Snijbiet met aardappelen

Je zult niet veel restaurants in Kroatië vinden waar dit gerecht van snijbiet, aardappelen en knoflook niet op de kaart staat. Het komt oorspronkelijk uit Dalmatië en wordt meestal geserveerd als bijgerecht bij zeevruchten of gebakken vis.

blitva

1 kg. snijbiet
4 vastkokende aardappelen
4-5 tenen knoflook
2-3 el. olijfolie
zout en peper

Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Doe ze in een grote pan gezouten, kokend water.

Spoel de snijbiet goed. Snij de stengels van het blad. De al te taaie stukken zijn voor Flappie het konijn, de mooiere stukken snij je klein. Snij of scheur de bladeren in repen.

Als de aardappelen zo’n vijf minuten gekookt hebben gaat de snijbiet erbij. Eerst de stengels, want die hebben iets langer tijd nodig. De snijbiet moet zo’n 7 -10 minuten koken, of zelfs iets langer als hij niet zo vers meer is. De bedoeling is om het zo uit te mikken dat de aardappelen en de snijbiet op hetzelfde moment gaar zijn.

Verhit de olijfolie in een pan. Hak de tenen knoflook fijn (niet uit de knijper!) en bak ze een minuutje in de olie. Niet bruin laten worden, want dan wordt het spul bitter. Bah.

Doe er nu de goed uitgelekte snijbiet en aardappelen bij. Goed mengen, kruiden met zout en peper en nog een paar minuutjes doorbakken.

Als je echt goede olijfolie hebt, is het lekker om er voor het serveren nog een scheutje overheen gieten.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *