Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Blitva
Snijbiet met aardappelen

Je zult niet veel restaurants in Kroatië vinden waar dit gerecht, blitva, snijbiet met aardappelen en knoflook, niet op de kaart staat. Het komt oorspronkelijk uit Dalmatië en wordt meestal geserveerd als bijgerecht bij zeevruchten of gebakken vis. Snijbiet, hier en daar ook wel warmoes genoemd, werd ook bij ons veel gegeten in vroeger tijden, maar is vandaag de dag zo goed als verdwenen uit de schappen van de groenteman. Het is familie van de suikerbiet en de rode biet. De smaak lijkt op die van spinazie; een beetje bitter, maar met in de verte iets van rode bietensmaak erdoorheen. Kun je dus geen snijbiet krijgen en wil je dit gerechtje toch maken, dan neem je gewoon spinazie.

blitva - snijbiet met aardappelen

Voor deze blitva – snijbiet met aardappelen, hebben we nodig:
1 kg. snijbiet
4 vastkokende aardappelen
4-5 tenen knoflook
2-3 el. olijfolie
zout en peper

blitva - snijbiet met aardappelen
Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Doe ze in een grote pan gezouten, kokend water.


Spoel de snijbiet goed. Snij de stengels van het blad. De al te taaie stukken zijn voor Flappie het konijn, de mooiere stukken snij je klein. Snij of scheur de bladeren in repen.

blitva - snijbiet met aardappelen
Als de aardappelen zo’n vijf minuten gekookt hebben gaat de snijbiet erbij. Eerst de stengels, want die hebben iets langer tijd nodig. De snijbiet moet zo’n 7 -10 minuten koken, of zelfs iets langer als hij niet zo vers meer is. De bedoeling is om het zo uit te mikken dat de aardappelen en de snijbiet op hetzelfde moment gaar zijn.


Verhit de olijfolie in een pan. Hak de tenen knoflook fijn (niet uit de knijper!) en bak ze een minuutje in de olie. Niet bruin laten worden, want dan wordt het spul bitter. Bah.

blitva - snijbiet met aardappelen
Doe er nu de goed uitgelekte snijbiet en aardappelen bij. Goed mengen, kruiden met zout en peper en nog een paar minuutjes doorbakken.


Als je echt goede olijfolie hebt, is het lekker om er voor het serveren nog een scheutje overheen gieten.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *