Kroatische recepten       Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Gusta juha od ječma i graha
Bonensoep met gerst

Gerst is een graansoort die oorspronkelijk van ver weg komt, ze denken uit de hooglanden van Ethiopië of uit Zuid-Oost Azië, of misschien wel allebei. Wie zal het zeggen? In ieder geval zouden ze het gewas al zo’n slordige 10.000 jaar geleden zijn begonnen met cultiveren. Een verdraaid lange reis was het in ieder geval, en die reis eindigt nu in onze bonenpot.

De gerst die we gebruiken is ongepeld, hetgeen wil zeggen dat we er eventjes de tijd voor moeten nemen. Het spul moet namelijk een nacht weken, dan moeten we het een uurtje koken en vervolgens nog een uur of drie laten wellen. Pas dan is de gerst klaar voor onze soep. Geen tijd? Geen zin? Neem dan gort. dat is gepelde gerst, dus gerst waarvan de onverteerbare zemel (het vliesje) is weg geslepen. Gort kook je in een klein half uurtje gaar, dus kan gewoon meegekookt worden in de soep op het moment dat de gekookte (ongeslepen) gerst erin zou gaan.

Gerst of gort: het is hoe dan ook best een bewerkelijk recept, deze bonensoep met gerst, maar wel erg lekker en onwaarschijnlijk gezond. Maak gewoon een hele grote pan, voor een paar dagen.

Bonensoep met gerst

Voor onze bonensoep met gerst hebben we nodig:
300 gr. gerst
300 gr. witte bonen (uit een blikje)
1 ui
2 tenen knoflook
100 gr. wortelen
100 gr. knolselder
1 prei
120 gr. gerookt spek (bacon)
3 blaadjes (verse)salie
zout
olijfolie

Bonensoep met gerst
Zet de gerst in een pannetje onder koud water en laat het een nacht weken.


De volgende dag ververs je het water. Breng het aan de kook en laat de gerst op een zacht vuurtje een uur koken. Zet het vuur nu uit en laat zo afgedekt een paar uur staan.

Bonensoep met gerst
Tegen dat we aan tafel gaan snij je de knolselder en de wortelen in blokjes, de prei in ringen en hak je de ui aan stukken. Verhit wat olie in een pan en doe het daar allemaal in. Laat het al roerend even goed heet worden. Dan gaat de gehakte knoflook erbij, samen met wat zout. Roer het nog maar eens goed door en laat het op een matig vuur 3-4 minuten bakken. Giet er dan een liter heet water bij, breng het aan de kook en laat het 10 minuten koken.


Pureer je soep met de staafmixer. Snij nu de spek in reepjes en doe dat bij de soep, samen met de (uitgelekte) gerst en de salieblaadjes. Breng het opnieuw aan de kook en laat het 20 minuten rustig koken.


Laat de bonen uitlekken en doe ze erbij. Kook het nog een knappe vijf minuten. Klaar. Aan tafel.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *