Kroatische recepten       Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Gusta juha od ječma i graha
Dikke soep van gerst en bonen

Gerst is een graansoort die oorspronkelijk van ver weg komt, ze denken uit de hooglanden van Ethiopië of uit Zuid-Oost Azië, of misschien wel allebei. Wie zal het zeggen? In ieder geval zouden ze het gewas al zo’n slordige 10.000 jaar geleden zijn begonnen met cultiveren. Een verdraaid lange reis was het in ieder geval, en die reis eindigt nu in onze bonenpot.

300 gr. gerst
300 gr. witte bonen (uit een blikje)
1 ui
2 tenen knoflook
100 gr, wortelen
100 gr. knolselder
1 prei
120 gr. gerookt spek (bacon)
3 blaadjes (verse)salie
zout
olijfolie

Zet de gerst in een pannetje onder koud water en laat het een nacht weken.

Snij de knolselder en de wortelen in blokjes, de prei in ringen en hak de ui aan stukken. Verhit wat olie in een pan en doe het daar allemaal in. Laat het al roerend even goed heet worden. Dan gaat de gehakte knoflook erbij, samen met wat zout. Roer het nog maar eens goed door en laat het op een matig vuur 3-4 minuten bakken. Giet er dan een liter heet water bij, breng het aan de kook en laat het 10 minuten koken.

Pureer je soep met de staafmixer. Snij nu de spek in reepjes en doe dat bij de soep, samen met de (uitgelekte) gerst en de salieblaadjes. Breng het opnieuw aan de kook en laat het 20 minuten rustig koken.

Laat de bonen uitlekken en doe ze erbij. Kook het nog een knappe vijf minuten. Klaar. Aan tafel.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *