Kroatische recepten       Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Grah varivo s mesom
Bonensoep met vlees

Een stevige soep is het, die staat als een huis, deze Kroatische bonensoep met vlees. Dik moet hij zijn. Dik en rijkelijk gevuld met vlees en groenten, want het kan verdomde koud zijn op de Balkan in de winter.

Zoals altijd met dit soort huiselijke, traditionele gerechten zijn er net zoveel recepten als er koks zijn. De soep wordt door de een gemaakt met worst, door de ander met gedroogd vlees of met gezouten spek, en weer een ander zweert bij rundvlees. Het komt allemaal voorbij, samen met een scala aan groenten en een doos vol kruiden die er allemaal in zouden moeten, kunnen, willen of horen.

Wat alle recepten gemeen hebben zijn natuurlijk de bonen. Bonen spelen de hoofdrol in deze bonensoep. Daar hoeven we gelukkig niet over te discussiëren. Maarreuh… of dat nou witte moeten zijn? of bruine? of kidneybonen?

Bonensoep met vlees

Voor onze Kroatische bonensoep met vlees halen we in huis:
1 pond gedroogde bonen
1 pond gerookt spek
1 pond rundvlees
2 grote uien
2 tenen knoflook
evt. andere groenten: selder, tomaat, prei…
1 el. tomatenpuree
2 tl. heet paprikapoeder
hete peper naar smaak
1 laurierblad
vegeta
zout en peper

voor de roux:
2-3 eetlepels bloem
1 el. paprikapoeder
2-3 eetlepels boter, reuzel of olie
1 teentje knoflook

Bonensoep met vlees
Week de bonen een nacht in koud water. De volgende dag giet je ze af. Doe er vers water bij en breng het aan de kook. Laat het vijf minuutjes zachtjes koken. Giet de bonen dan opnieuw af. Giet er ruim heet water bij en breng het opnieuw aan de kook.


Snij het spek en het rundvlees in blokjes. Hak de uien grof, de knoflook fijn, en snij alle groenten in hapklare stukken. Als de bonensoep kookt gaat eerst het rundvlees erin. Niet allemaal tegelijk: het water moet niet te veel afkoelen: wacht steeds tot het water weer kookt. Dan gaat de rest erbij: spek, groenten, tomatenpuree, paprikapoeder, laurier, peper en zout en een flinke lepel vegeta. Als je wil kun je er wat hete peper in doen, maar bedenk daarbij dat er op het einde nog een eetlepel paprikapoeder bij gaat.

Bonensoep met vlees
Als de soep opnieuw kookt draai je het gaspitje zo laag mogelijk. Laat de soep heel zachtjes pruttelen, een uur of twee tot drie uur, tot de bonen en het vlees gaar en zacht zijn.


Nu hoeven we de soep alleen nog te binden. Verhit de boter, reuzel of olie in een pannetje. Roer er de bloem door en het fijngehakte teentje knoflook. Blijf roeren tot het vet alle bloem heeft opgenomen en het spul gaat borrelen. Laat het heel eventjes al roerend doorbakken. Haal het dan van het vuur, roer er het paprikapoeder doorheen en meng het door de kokende soep. Laat de soep nog een paar minuutjes -al roerend- zachtjes doorkoken.


Serveer deze bonensoep met vlees met een homp lekker stevig brood.

 


download dit recept

2 reacties op “Bonensoep met vlees

 1. Hallo, ik zou graag pasulj (bonensoep) willen maken voor mijn Servische man (ik ben zelf Nederlandse), maar welk vlees kan daar het beste in? Mijn man heeft het altijd over gerookte spareribs, in jullie recepten zie ik ‘gedroogd vlees’ staan, maar waar krijg ik dit?? Bij de plaatselijk keurslager hebben ze dit niet… Ik maak nu wel eens pasulj met gerookt spek (meestal gewoon uit de supermarkt) en (rook)worst, maar dat is het toch niet helemaal! Graag dus tips over hoe ik in Nederland aan lekker gerookt spek, ander gerookt vlees en/of gedroogd vlees kan komen.

  1. Hallo Pia,

   Wat je man bedoelt met gerookte spareribs is wat in Duitsland Kasseler Schälrippe (of Dicke Rippe, als er meer vlees aan zit) en in Oostenrijk Selchripperl heet. Het is gepekeld en gerookt varkensvlees, in dit geval krabbetjes oftewel “spareribs”. Het wordt in de supermarkten vacuüm verpakt verkocht en blijft lang goed, dus als je eens in Duitsland komt kun je een voorraadje meenemen.
   Wat in Nederland als “casselerrib” wordt verkocht is de karbonade, doorgaans zonder het bot. Dat is misschien een bruikbaar alternatief, maar het meekoken van de botten geeft je soep beduidend meer smaak.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *