Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Brodet
Stoofpotje van vis

Deze brodet is een stoofpot van allerlei soorten zeevis met uien, knoflook, tomaten en rode wijn. Het is een eenvoudig maar erg smakelijk gerecht, ideaal voor als je vis wil maken voor een groter gezelschap. De soort vis maakt niet uit, zolang er maar een paar verschillende in zitten. Neem gewoon wat de visboer op dat moment aan mooie, verse vis heeft liggen, of wat vanwege het seizoen goedkoop is.

Brodet - stoofpot van vis

Voor deze brodet – stoofpot van vis hebben we nodig:
1 kg. van verschillende soorten zeevis.
5 tenen knoflook
2 laurierbladeren
2 rode uien
peterselie
1 wortel
1 blik gepelde tomaten
olijfolie
zout
1 tl. gemalen zwarte peper
zoute sardines
½ l. rode wijn
1 – 2 tl. wijnazijn

Verwarm de olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Hak de rode uien fijn en bak ze er rustigjes in tot ze glazig worden. Ondertussen hak je de peterselie fijn. Snij de wortel in schijfjes. Die gaan in de pan, samen met het blik tomaten, de laurierblaadjes en een theelepel peper. Hak de sardientjes aan stukken, doe ze in de pan en laat het allemaal een kwartiertje zachtjes pruttelen.

Snij de vissen in grote stukken. De kleinere visjes laat je heel. Die gaan in de brodet, plus de rode wijn en een scheutje wijnazijn. Vul het aan met net zoveel water dat het allemaal onder staat. Breng het opnieuw aan de kook en laat het zeker een half uur zonder deksel heel zachtjes borrelen.

Brodet wordt meestal gegeten met polenta, maar rijst of brood zijn er ook lekker bij.

 


download dit recept

2 reacties op “Brodet

  1. De brodet die wij in Konoba Bracera in Primosten hebben gegeten was goddelijk.
    Langoustines, gamba’s, mosselen, venusschelpen, zeebaars in een verrukkelijke saus. Hierbij een frisse, volle Grasevina; wat wil een mens nog meer? Om je bord bij af te likken………
    Hans Haan

  2. Leuke recepten. Mooie site. Brudet in dalmacija wordt door de vissers vaak gemaakt met de zeeslang of soort achtige paling of aal . Met het sudderen is dat echt de perfecte smaak voor brudet. Ik vind sardientjes niet lekker in brudet dat wordt ook zelden gedaan waar ik vandaan kom. wel op de grill.

Laat een antwoord achter aan rosanda Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *