Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Kolač od rogača i jabuka
Cake met johannesbrood en appels

Een echte herfstige cake is het, deze Kroatische cake met johannesbroodmeel, appels en cacao, feestelijk bedekt met een laagje chocoladeglazuur. Zoals bij de meeste cakes is ook het maken van dit gebak niet moeilijk en kost niet veel tijd. Alle ingrediënten worden gemengd tot een luchtig beslag en dat gaat in een cakevorm de oven in. Als de cake gaar is strijk je er nog wat glazuur overheen. Dat is het hele recept. Simpel en snel. Waarschijnlijk kost het nòg minder tijd om de cake op te eten.

Cake met johannesbrood en appels

Voor een cake met johannesbrood en appels voor zo’n 6 eters hebben we nodig:
4 eieren
1 kop (2 dl.) suiker
1 zakje vanillesuiker
2 dl. plantaardige olie
100 gr. johannesbroodmeel
1 el. cacao
150 gr. bloem
1 zakje bakpoeder
4 – 5 appels

Voor het glazuur:
150 gr. pure chocolade
80 gr. boter
1 tl. olie

Cake met johannesbrood en appels
Verwarm de oven voor op 180ºC.


Meng in een kom de bloem met het johannesbroodmeel, de cacao en het bakpoeder. In een andere kom klop je de eieren schuimig met de suiker en het zakje vanillesuiker. Roer er de olie door en meng er met beetjes tegelijk het bloem-johannesbrood-cacao-mengsel onder. Schil de appels en rasp ze grof. Meng ze met het cakebeslag. Giet het mengsel in een ingevette en met wat bloem bestoven cakevorm. Schuif die in de voorverwarmde oven en bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar. Als de bovenkant te donker dreigt te worden en de cake is nog niet gaar, dek hem dan af met wat folie.

Cake met johannesbrood en appels
De cake is klaar als hij niet meer nat is van binnen, maar nog wel zacht en sappig. Je kunt dat controleren met een houten prikker.


Verwarm de ingrediënten voor het glazuur zachtjes in een steelpannetje. Dat giet je over de cake terwijl die nog warm is. Laat de cake afkoelen, snij hem in plakken en dien hem op.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *