Gerechten uit de keuken van Kroatië
Pečena cvjetača sa vinaigrette i grožđicama
Geroosterde bloemkool met rozijnenvinagrette
Een verrassend lekker gerecht voor bijvoorbeeld een zomerse lunch is het, deze lauw-warme salade van geroosterde bloemkool met een vinaigrette van rozijnen. De bloemkool smaakt zelfs zonder de vinaigrette meer dan uitstekend, en ook het knoflook kun je, als je diezelfde dag nog naar een sollicitatiegesprek moet, met een gerust hart achterwege laten. Ook mensen die normaal gesproken niet zo staan te juichen bij de gedachte aan bloemkool zullen het lekker vinden. En daarbij is het natuurlijk supergezond en nog eens goed voor de lijn ook. Da’s toch weer mooi meegenomen.
Voor onze geroosterde bloemkool met knoflook en rozijnen hebben we nodig:
1 bloemkool
2 el. olijfolie
2 teentjes knoflook, uitgeperst
zwarte peper en zout
½ kop rozijnen
3 el. olijfolie
2 el. balsamicoazijn
Verwarm de oven voor op 250ºC. Snij de bloemkool in kleine roosjes en meng ze met het uitgeperste knoflook en de olijfolie. Leg de roosjes in een enkele laag op een bakplaat. Bestrooi het met zout en peper, bedek het met aluminiumfolie en schuif het in de oven. Laat het een kwartiertje bakken, tot de roosjes zacht zijn. Als het zover is haal je het folie er af (en pas nou op voor je vingers want het is heet!). Laat het onafgedekt verder bakken. Schep het af en toe om, zodat alles mooi bruin maar niet zwart wordt. Een heel klein half uurtje zou dat wel eens kunnen gaan duren, maar dan moet het toch zeker klaar zijn.
Voor de vinaigrette laat je de rozijnen een kwartiertje weken in een kop heet water. Giet ze af, maar bewaar het water nog eventjes. Doe de rozijnen met een heel klein beetje van het water, de olie en de azijn in een blender, hak ze fijn, en je vinaigrette is klaar. Als de saus te dik is doe je er nog wat water bij, en als je het een beetje flauw vind smaken mag er best wat zout en peper doorheen.
Serveer de geroosterde bloemkool met de vinaigrette en laat het je allemaal goed smaken.