Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Slane pohovane palačinke
Hartige gebakken pannenkoeken

Deze pannenkoekjes met een hartige vulling worden gebakken in een jasje van paneermeel, precies als schnitzels. In dit geval bestaat de vulling uit gekookte kip en room, maar een vulling met b.v. gebakken paddenstoelen, ham of gehakt zal ook uitstekend smaken. Een dergelijk gerechtje van hartige gevulde pannenkoeken, al dan niet gepaneerd, komen we in heel Centraal- en Oost-Europa tegen: in Hongarije en Roemenië als bijvoorbeeld de Brașov pannenkoekjes, in Oostenrijk als Cordon bleu palatschinken, in Slowakije hebben we de gevulde palacinky op Hongaarse wijze en in Bulgarije kwamen we de flensjes tegen met een vulling van ham en room. Om maar een kleine greep te doen, want deze dunne, kleine pannenkoekjes/palačinke/palačinky/palatschinken/palacsinte/clătite, gevuld of niet, zoet of hartig, zijn en blijven razend populair, en de fantasie van de koekenbakkers kent nauwelijks grenzen. Vandaag dus, helemaal uit Kroatië, slane pohovane palačinke: hartige gebakken pannenkoeken, gevuld met kip en room.

Hartige gebakken pannenkoeken

Voor de flensjes hebben we nodig:
2 eieren
2 dl. melk
200 gr. bloem
2 dl. bruiswater
2 el. olie
1 snuf zout
1 snuf suiker

voor de vulling:
300 gr. kipfilet
kippenbouillon
1 dl. zure room
zout en peper

en voor het paneren:
2 eieren
bloem
paneermeel

Hartige gebakken pannenkoeken
Klop de eieren met een mixer of garde los in een kom. Meng er al kloppend de melk door en de bloem, een snuf zout, een snufje suiker. Maak er een glad beslag zonder klontjes van. Meng er dan het mineraalwater onder en 2 el. olie. Laat het een half uurtje rusten.


Kook de kipfilets ondertussen in een stevige kippenbouillon gaar. Leet ze wat afkoelen, hak ze aan stukjes en meng ze met de zure room. Kruid het met zout en peper.

Hartige gebakken pannenkoeken
Vet een koekenpan lichtjes in met wat olie en bak daarin dunne pannenkoekjes.


Verdeel het mengsel over de pannenkoekjes, maar laat de randen vrij. Sla de zijkanten van de pannenkoekjes over de vulling en rol ze op. Haal ze door bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Verhit een laagje (1 cm.) olie in een koekenpan. Leg de pannenkoekjes er met de dichtgeslagen kant omlaag in, dan blijven ze gesloten. Bak ze goudbruin, keer ze en laat ook de andere kant mooi kleuren.


Bestrooi de gevulde pannenkoekjes evt. nog met geraspte kaas en serveer ze met een lepel zure room of een dot kajmak en een frisse salade.

 

Hartige gebakken pannenkoeken
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *