Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Uštipci sa sirom
Kaasbeignets

Uštipci zijn in heel voormalig Joegoslavië populair. Het zijn oliebollen met een deeg van (behalve de eieren en de bloem) zure room of yoghurt. Ze worden meestal gevuld, en dan met van alles en nog wat, van jam of fruit tot hartige zaken als vlees of -in het recept hieronder- kaas.

Uštipci sa sirom

2 eieren
1/4 l. stevige, romige yoghurt
300 gr. bloem
een zakje droge gist (bakpoeder)
100 gr. geraspte kaas, van schapen- of koeienmelk
olie om te frituren

Klop de eieren en meng er de yoghurt door. Zeef er de bloem boven en blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Roer er ook de gist door. Ten slotte roer je er de geraspte kaas door. Laat het beslag een half uurtje rusten.

Verhit de olie in een (frituur)pan. De ideale temperatuur is 170ºC. Schep steeds een bolletje deeg en laat het in de olie glijden. Dompel de lepel tussendoor steeds in het water zodat het deeg niet aan je lepel blijft kleven. Als je merkt dat de bollen te veel vet opzuigen roer je nog wat bloem door je deeg. Bak zo de bollen aan beide zijden mooi bruin en knapperig. Laat de kaasbeignets even uitlekken op keukenpapier.

Het lekkerste is om ze meteen op te eten, en tijdens het smullen gewoon verder frituren.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *