Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Odresci u umaku od koromača
Kalfsbiefstuk met venkelsaus

Vis met venkelsaus, die kennen we al uit de Italiaanse en de Franse keuken. Kalfsvlees met venkelsaus, da’s toch weer net iets anders. Deze venkelsaus gaat overigens niet alleen goed samen met kalfsbiefstuk, maar alle soorten wit vlees, zoals kip bijvoorbeeld. Dat is misschien wat minder sjiek, maar heeft het voordeel dat het een stuk vriendelijker is voor je portemonnee.

Voor onze kalfsbiefstuk met venkelsaus hebben we nodig:
kalfsbiefstuk, eentje per persoon
olie en een klontje boter voor het bakken*

*Olie heeft een veel hogere verbrandingsgraad dan boter. Als je vlees hebt dat je snel moet bakken op een hoog vuur, zoals biefstukken, dan gebruik je dus beter olie. Door het klontje boter krijg je toch de lekkere smaak, zonder de kans dat je vlees verpest wordt door de smaak van verbrande boter.

1 ui (ong. 100 gr.)
1 forse venkelknol (ong. 300 gr.)
30 gr. boter
1 tl. vegeta
1½ dl. room
nootmuskaat
peper
2 eetlepels citroensap

Kalfsbiefstuk met venkelsaus
Maak de ui en de venkel schoon en hak ze fijn. Verhit de boter in een pan en laat ze daarin 10 minuutjes zachtjes bakken. Doe er de theelepel vegeta bij en de room en kook het nog een minuut. Pureer het spul in een keukenmachine en doe het terug in de pan. Nootmuskaat, peper, citroensap en, als het allemaal te droog geworden is, een beetje water erbij. Heel even koken nog: een minuutje, dan is je saus klaar.

Kalfsbiefstuk met venkelsaus
Kruid het kalfsvlees met wat peper en zout. Verhit een klein beetje olie met het klontje boter in een pan en bak daarin de biefstukken snel om en om op hoog vuur, ongeveer 3-5 minuten. Haal het vlees uit de pan en houd het warm (tussen twee hete borden, bijvoorbeeld.)

Kalfsbiefstuk met venkelsaus
Doe de saus in de pan en schraap de aanbaksels los, eventueel nog wat water toevoegen. Lepel de saus op de borden, leg daar de biefstuk op en zet het op tafel. Lekker met een aardappeltje of een portie frietjes.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *