Kroatische recepten       Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Teleći ražnjići
Spiesjes van kalfsvlees

Geen Balkanrestaurant zonder “ražnjići”, de fameuze spiesjes van vlees, geroosterd op houtskool. Ze maken ze van rundvlees, van varkensvlees, van lamsvlees, van kippenvlees, met of zonder spek, met of zonder groenten, en zo voort en zo verder. Eigenlijk met of zonder zo ongeveer alles wat in staat is om aan een stokje te blijven hangen.
Deze, uit Kroatië, zijn met kalfsvlees. We doen drie recepten. De eerste is heel simpel, met spek en gekruid met vegeta. De tweede is lekker pittig gemarineerd in heet paprikapoeder en knoflook, en als laatste hebben we nog een hele gezonde in de aanbieding, met veel groenten en gemarineerd in donker bier. Nu nog een lekkere salade erbij en je bbq kan niet meer stuk.

1. kalfsspies met spek
700 gr. kalfsvlees
1 el. vegeta
150 gr. gerookt spek
80 gr. boter
een beetje paneermeel

Snij het vlees in blokjes, meng het goed met de vegeta en rijg het aan pennen, afwisselend met in plakjes gesneden spek. Haal iedere spies door de gesmolten boter, rol het door het paneermeel en bak ze, regelmatig draaiend, op een voorverwarmde gril. Serveer deze kalfsspies met dun gesneden, gezouten uien.

2. Kalfsspies met paprika
700 gr. kalfsvlees
1 blokje runderbouillon
een half kopje water
3 teentjes knoflook uit de knijper
een flinke tl. paprikapoeder
1 tl. zout
½ tl. zwarte peper, vers gemalen
30 ml. plantaardige olie

Los het bouillonblokje op in het water. Roer er de knoflook, het paprikapoeder en zout en peper door. Snij het vlees in blokjes en meng het door de marinade. Zet het minstens twee uur in de koelkast.
Verwarm de gril voor (of steek de bbq aan). Rijg het vlees aan pennen en rol ze door de olie. Rooster ze al draaiend op een gloeiend hete gril.

3. Kalfsspies met groente en donker bier
500 gr. kalfsvlees
200 gr. rode paprika
100 gr. courgette
100 gr. ui
200 gr. champignons
1 glas donker bier
vegeta
pepr en zout
4-5 el olie

Snij het kalfsvlees in blokjes en leg het in een diepe schaal. Bestrooi het met zout, peper en vegeta. Snij ook de paprika’s, de uien en de courgettes in blokjes, en snij de champignons in vieren. Doe de groenten bij het kalfsvlees, giet er het bier overheen en meng het allemaal goed. Dek het af en zet het een half uur in de koelkast, iets langer mag ook best.
Rijg het allemaal op houten pennen en leg ze op een met olie bestreken hete gril. Rooster de spiesjes aan alle kanten tot ze goudbruin zijn.

 

Kalfsspiesjes
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *