Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Puran s mlincima
Kalkoen met mlinci

Op de zachte weiden en hellingen van het het “Hrvatsko Zagorje”, het “Kroatische Achterland”, worden ze gekweekt, de “Puran zagorskih brega”: de enige echte inheemse Kroatische kalkoen. Vrij lopen de diertjes door de velden zoals het van oudsher op de boerderij gebeurde, en ze krijgen geen akelige rommel te eten van onbestemde herkomst, maar uitsluitend 1ste kwaliteit granen uit Kroatië zelf.

Wanneer de vogel dan, weliswaar gedwongen, afstand neemt van dit ondermaanse, levert ze ons uiterst smakelijk vlees, dat nog malser wordt door de traditionele Kroatische bereidingswijze. De kalkoen wordt namelijk 12 uur lang gemarineerd in melk, vervolgens bestrooid met knoflook, peper en paprikapoeder en dan rustigjes gebraden in de oven.

Deze kalkoen wordt traditiegetrouw gegeten met mlinci. Dat is ongerezen brood, zo plat als een vel pasta, dat wordt gemaakt van grote vellen deeg die in de oven worden gebakken. Het afgekoelde deeg wordt in stukken gebroken, in water gekookt en overgoten met wat van het braadvet van de kalkoen.

Kalkoen met mlinci

Voor onze botermalse Kroatische kalkoen met mlinci hebben we nodig:
1 kalkoen (3 – 3½ kg.)*

Je hoeft natuurlijk niet perse een hele kalkoen te nemen. Met b.v. alleen de bouten gaat het ook prima. Een kip smaakt op deze manier overigens ook uitstekend. Het is overbodig om te zeggen natuurlijk, maar om boze commentaren te voorkomen: “de oventijd wordt in dat geval natuurlijk wel wat korter!”.

1½ l. melk
3 tenen knoflook
zout en peper
mild paprikapoeder
olie, reuzel of botervet voor het bakken
600 gr. mlinci

Kalkoen met mlinci
Was de kalkoen van binnen en buiten goed met koud water. Dep het beest droog met keukenpapier en leg hem in een hoge schaal. Giet er de melk bij en laat de kalkoen daarin 12 uur marineren.


Verwarm de oven voor op 180ºC.

Kalkoen met mlinci
Dep de kalkoen droog en kruid hem van binnen en buiten met zout en peper. Smeer de buitenkant in met de fijn geraspte knoflooktenen en bestrooi hem met paprikapoeder. Leg de kalkoen in een braadslee en overgiet hem met een paar el. olie. Als je reuzel of botervet gebruikt laat je dat eerst even smelten in een pannetje. Schuif de kalkoen in de oven en bak hem in drie uur gaar. Bedruip de vogel regelmatig met het vet.


Als de kalkoen gaar is draai je de oven uit. Leg hem op een voorverwarmde schaal en zet hem terug in de oven om te rusten.

Kalkoen met mlinci
Kook de mlinci in gezouten water tot ze zacht zijn, laat ze uitlekken en meng ze met een klein beetje vet uit de braadslee.


Schep het overtollige vet uit de braadslee. Zet het blik op het gas en roer de aanbaksels los met een scheut water. Dat is je saus, die doe je in een kom. Serveer de kalkoen met de mlinci en de kom saus.

 

Kalkoen met mlinci
download dit recept

Eén reactie op “Kalkoen met mlinci

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *