Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Piletina sa češnjakom i ljutike
Kip met knoflook en sjalotten

Officieel heet dit gerecht “piletina sa 40 češnjeva belog luka i 40 glavica ljutike”: kip met 40 tenen knoflook en 40 sjalotten. Een gerecht dus voor de onverschrokken liefhebbers van de Allium sativum, ordo asparagales, familia amaryllidaceae, genus allium. De kip wordt in stukken verdeeld en rondom mooi bruin gebakken, daarna is het de beurt aan de sjalotten en de tenen knoflook om eventjes in het hete vet te badderen. Vervolgens gaat alles bij elkaar in de pan en wordt de kip, samen met de hele meute aan sjalotten en de onzalige hoeveelheid knoflook, gestoofd in een glaasje witte wijn en een bekertje kippenbouillon. Wat citroenschilletjes, wat zwarte peper en een bosje peterselie maken het feest compleet.

Voor onze kip met knoflook en sjalotten hebben we nodig:
1 hele kip (of kippendijen, 1 p.p.)
bloem
40 teentjes knoflook (dat zijn ongeveer 4 bollen)
40 sjalotten
1 klein bosje peterselie
1½ dl. witte wijn
3½ dl. kippenbouillon
het sap en de schil van 1 citroen
zwarte peper
vegeta

Kip met knoflook en sjalotten
Verdeel de kip in stukken, of laat de poelier het doen, da’s wel zo makkelijk. Haal de stukken kip lichtjes door de bloem en bak ze aan alle kanten zachtjes bruin in wat olie.


Terwijl de kip bakt maak je de knoflook en de sjalotten schoon. Niet snijden of hakken: alleen de velletjes en de harde kontjes eraf halen. Van het bosje peterselie snij je het blad van de stengels. Dat leg je opzij voor straks. De stengels hak je aan stukjes.

Kip met knoflook en sjalotten
Als de stukken kip mooi bruin zijn haal je ze uit de pan. De teentjes knoflook, de sjalotten en de gehakte peterseliestengels gaan in de olie waar de kip in heeft liggen bakken. Laat het een paar minuutjes gaan, maar zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt want dan wordt hij bitter. Giet er de witte wijn bij en roer de aanbaksels los van de bodem. Giet er de kippenbouillon bij (of water met een blokje), een theelepel vegeta en flink wat vers gemalen zwarte peper. De geraspte en fijngehakte schil van de citroen en het citroensap mogen er ook bij.


Breng het vocht aan de kook. Doe de stukken kip in de saus, wacht tot het opnieuw kookt en draai het vuur dan laag. Laat het een half uurtje stoven met de deksel op de pan. Zorg dat het niet echt kookt: een beetje pruttelen mag het, meer niet.

Kip met knoflook en sjalotten
Na het halve uur haal je de deksel van de pan en laat je het nog eens een kwartiertje gaan, tot de saus is ingedikt.


Proef de saus af op zout en peper. Schik de kip met knoflook en sjalotten en al op een bord, overgiet het met de saus en bestrooi het met het fijngehakte peterselieblad. Lekker met b.v. gekookte aardappelen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *