Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Krafne
Berliner bollen

Krafne. In Kroatië worden ze ook wel pokladnice genoemd. In Servië en in Bosnië heten ze krofne, in Slovenië kortweg krof, en in Hongarije bécsi fánk. Wij kennen ze natuurlijk als Berliner bollen. In Duitsland heten ze dan weer Berliner Pfannkuchen, of kortweg Berliner, en de Amerikanen noemen ze, precies zoals u zegt: donuts. In Beieren en in Oostenrijk heten ze dan weer Krapfen, wat afgeleid schijnt te zijn van het Oud-Hoogduitse kraffo, en zo zijn we weer terug bij de krafne.

Maar hoe je ze ook noemt: als je ze iedere dag eet pas je over een maand niet meer in je kleren. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb.

Voor onze Kroatische krafne hebben we nodig:
500 gr. bloem
100 gr. margarine (of boter)
40 gr. suiker
2 eieren
2½ dl. melk
1 blokje verse gist (40 gr.)
de geraspte schil van 1 citroen
een scheutje rum
10 gr. zout

Krafne
Meng in een grote kom de gist met 3 el. bloem en 1 dl. lauwe melk. Als het begint te rijzen pak je je mixer en meng je er de eieren door, het zout, de citroenschilletjes, de boter, de rum en de bloem. Dan gaat er scheutje voor scheutje de melk door tot je een glad, zacht deeg hebt dat niet meer plakkerig is. Laat het op een warme en tochtvrije plek een half uurtje rijzen.


Neem een houten lepel en schep, of beter gezegd: til het deeg daarmee steeds omhoog en rek het uit, net zo lang tot het niet meer aan de kom plakt. Nu laat je het opnieuw drie kwartier rusten, tot het deeg in volume verdubbeld is.

Krafne
Het deeg kan een zure geur hebben. Dat komt door de gist; die geur verdwijnt weer als je ze bakt. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een dikte van 1½ – 2 cm. Steek er met een omgekeerd glas rondjes uit. Bedek ze met een doek en laat ze nog eens een half uur tot drie kwartier rijzen, tot ze opnieuw in volume verdubbeld zijn. Nu zijn ze klaar om te bakken.


Om die mooie witte rand in het midden te krijgen is de temperatuur van de frituurolie belangrijk: 160-170ºC. moet die zijn. Als je ze in een gewone pan wil bakken kun je de temperatuur bepalen door naar de kleur te kijken. Als de olie van donker geel naar bruinachtig begint te veranderen is hij heet genoeg.

Krafne
Doe de krafne met een paar tegelijk in de olie en bak de bovenkant 1½-2 minuten, tot ze mooi beginnen te kleuren. Keer ze dan en laat ze nog een minuut bakken. Haal ze uit het vet en laat ze uitlekken op keukenpapier.


Vullen kun je ze met een (slagroom)spuit via de zijkant. Met jam bijvoorbeeld, of met chocoladepasta of (banketbakkers)room. Doe het als de krafne zijn afgekoeld, anders zakken ze in. Warm jam of nutella heel even op in de magnetron, dan gaat het vullen een stuk makkelijker. Bestrooi ze tot slot nog even met wat poedersuiker en je kunt aanvallen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *