Kroatische recepten        Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Čobanac
Stoofpotje van varkens- en rundvlees

Een čobanac is zo’n populaire Kroatische stoofpot waarvan iedere familie wel een eigen favoriete versie heeft. Wat er in ieder geval in gaan zijn rund- en varkensvlees, aardappelen, uien en wat groenten. Da’s al een maaltijd op zich. De stoofschotel wordt pittig gekruid met Spaanse pepers, ajvar, paprikapoeder of zwarte peper, of een willekeurige combinatie daarvan. Vaak wordt er naast het rund- en varkensvlees ook nog hertenvlees aan toegevoegd. In dat geval begint het aardig te lijken op de Prekmurje-goulash uit buurland Slovenië.

Kroatische stoofpot

Voor deze Kroatische stoofpot zouden we bijvoorbeeld in huis kunnen halen:
200 gr. varkensvlees
200 gr. rundvlees
500 gr. aardappelen
6 el. olie
200 gr. uien
1 wortel
1 peterseliewortel (een pastinaak mag ook)
1 laurierblad
1 Spaanse peper
cayennepeper
zwarte peper, zout
1 eetlepel ajvar
1 teen knoflook, of meer, naar smaak
1 dl. witte wijn
1 el. zure room

Kroatische stoofpot
Hak de ui fijn en bak hem in wat olie tot hij glazig wordt. Snij de wortelen de peterseliewortel in schijfjes en doe ze erbij. Laat het allemaal even zweten. Intussen snij je het vlees in dobbelsteentjes. Dat kan er ook bij. Terwijl je het laat kleuren kruid je het met de zwarte peper, de cayennepeper en het in dunne ringetjes gesneden Spaanse pepertje. De zaadjes zou ik er wel eerst uitschrapen, anders wordt het wel erg heet allemaal.


Als het vlees bruin wordt gaat er het laurierblad bij en net zo veel water dat het juist onder staat. Nu laten we het een uurtje rustig pruttelen.

Kroatische stoofpot
Meer dan tijd genoeg dus om je aardappelen te schillen en in blokjes te snijden. Die gaan er nu bij, samen met de geperste knoflook, de ajvar en de wijn. Stilletjes laten borrelen tot het vlees zacht wordt.


Als het allemaal naar tevredenheid is en vlees mooi zacht geworden is, roer je de room erdoor. Nog even goed doorwarmen en opdienen. In Kroatië wordt deze čobanac vaak met pasta gegeten, maar rijst of lekker knapperig brood smaakt er ook prima bij.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *