Gerechten uit de keuken van Kroatië
Mazalice
Mazalice zijn sneetjes brood met daarop een portie gekruid gehakt, gebakken in de oven. Het wordt gegeten als lunch, samen met een frisse salade, of als tussendoortje, bijvoorbeeld ter ondersteuning bij het bier drinken. Lekker met kajmak, met ajvar, met ketchup of met mayonaise. Wat geraspte kaas, dat kan er ook over.
Mazalice maak je met:
500 gr. gehakt
2 eieren
2 el. olie
½ tl. oregano
1 tl. vegeta
zwarte peper
1 el. gehakte peterselie
5 – 6 fijngehakte tenen knoflook
boter of kajmak
oud brood, stokbrood, toastbrood
Meng alles tot en met de knoflook goed dooreen en zet het een uurtje in de koelkast.
Snij het brood in dikke plakken en smeer er een dun laagje boter of kajmak op. Bedek het met een flinke kwak van het gehaktmengsel en leg er een klontje boter op.
Bedek een bakplaat met bakpapier. Daar leg je de broodjes op. Zet ze in een op 150ºC. voorverwarmde oven en bak ze bruin.
ajvar, met kajmak, met geraspte kaas of wat je verder zoal in de koelkast hebt staan.