Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Mlinci
Ongerezen brood

Mlinci zijn stukken plat, ongerezen brood uit de Kroatische en de Sloveense keuken. Het recept is werkelijk al eeuwen- en eeuwenoud: de legionnairs van het Romeinse Rijk aten al een dergelijk brood dat ze “panis militaris” noemden. Het wordt gemaakt van een deeg van bloem, zout en water dat wordt uitgerold tot een flinterdunne lap die vervolgens in de oven wordt gebakken. De harde, droge koek wordt na het afkoelen in stukken gebroken en even gekookt in heet water of bouillon. Mlinci worden gegeten bij gebraden vlees, vooral bij kip en kalkoen. In plaats van het koken in water kunnen de mlinci ook even gebakken worden in het braadvet van het vlees.

Kalkoen met mlinci is een traditioneel gerecht uit de Kroatische keuken, vooral in Zagorje en Slavonië. Ook in buurland Slovenië worden mlinci gegeten. Zo verschijnen ze daar b.v. met St.Maarten samen met een gebraden gans of eend op tafel.

Mlinci

Mlinci – ongerezen brood. Daarvoor hebben we niet veel nodig:
350 gr. bloem
lauw water
zout

Mlinci - ongerezen brood
Kneed een deeg van de bloem, een snuf zout en net zoveel lauw water tot je een samenhangend, maar niet al te stevig deeg hebt. Kneed het goed door. Verdeel het deeg in 4 – 5 stukken. Bestuif een werkblad met bloem en rol daar met een met bloem bestoven deegroller iedere deegbal uit tot een dun vel van 1 mm. dik.

Mlinci - ongerezen brood
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en leg daar een lap deeg op. Bak het in een hete (200ºC.) oven gaar. Laat de gebakken deegbladeren afkoelen. Bewaar ze in een keukendoek tot gebruik.

  • Breek de vellen deeg in (niet te kleine) stukken. Nu kun je er twee dingen mee doen:
    Kook ze in gezouten water. Meteen opdienen bij gebraden vlees, overgoten met de braadsappen.
  • Haal het gebraden vlees (de kalkoen, de kip, het varken of wat dan ook) uit de braadslee. Giet het teveel aan vet er uit. Roer de aanbaksels los met een scheutje water. Leg daar de mlinci in, hussel het allemaal goed door elkaar en bak ze heel eventjes in de oven.

In beide gevallen dien je de mlinci meteen op samen met het vlees en het braadvocht.

 

Mlinci
download dit recept

2 reacties op “Mlinci

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *