Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Hobotnica na kvarnerski
Octopus uit Kvarner

De Kvarner of Kvarnergolf is een baai in het Noorden van de Adriatische Zee, tussen het Istrische schiereiland en de Noordelijke Kroatische kust. Dit is een plaatselijke specialiteit: gebakken octopus met aardappelen. Traditioneel zou je dit gerecht “ispod peke”, “onder de klok”, moeten klaarmaken. Dat gaat zo: de octopus en de aardappelen worden in een platte schaal gelegd, die wordt afgedekt met een groot, hoog deksel van ijzer (dat is de “peke”; de “klok”). Het geheel wordt tussen de gloeiende as van een houtvuur gezet. Doordat het door de hitte verdampende vocht steeds weer via het deksel terug in de pan glijdt wordt het gerecht gegaard in eigen vocht, en krijgt daardoor een intense smaak.

Nou hebben we natuurlijk niet allemaal een “peke” in huis, en op houtvuur bakken doen we ook niet iedere dag. Maar geen nood: dit gerecht is uitstekend te maken in een gietijzeren braadpan met een goed sluitbaar deksel, of gewoon in een ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie.

Octopus uit Kvarner

Voor deze octopus uit Kvarner hebben we nodig:
2 kg. octopus
1 kg. aardappelen
1 ui
2 wortelen
3-4 teentjes knoflook
2 dl. witte wijn
olijfolie
1 zuinig bosje peterselie
2 takjes rozemarijn
2 laurierbladeren
zout

Octopus uit Kvarner
Verwarm de oven voor op 200ºC.


Maak de octopussen schoon. Snij de aardappelen grof, de ui in vieren, de wortelen in grote stukken en hak de knoflooktenen klein. Vet de braadpan in met olijfolie en leg daar de groenten in, samen met de peterselie, de rozemarijn en de laurierbladeren. Meng het eens goed door elkaar. Dan gaan de octopussen er in: die leg je in het midden. Giet er de wijn bij en sprenkel er wat olijfolie overheen. Het zout gaat er pas helemaal aan het einde bij.

Octopus uit Kvarner
Dek het goed af en zet het in de voorverwarmde oven. Over veertig minuten zou het gaar moeten zijn. Nu nog even kruiden met zout en dan kan de octopus uit Kvarner op tafel, samen met een frisse salade en een glaasje wit.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *