Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Paprike punjene grahom
Paprika gevuld met bonen

Deze paprika’s worden nu eens niet gevuld met gehakt, maar met gekookte bonen en kruiden. De paprika’s worden vervolgens in de oven gebakken en krijgen daardoor een volle en zoete smaak. Een heerlijk vegetarisch -correctie: veganistisch– receptje uit de Kroatische keuken, waar ook de carnivoren onder ons hun neus beslist niet voor zullen ophalen.

paprika gevuld met bonen

Voor 6 stuks van deze paprika gevuld met bonen hebben we nodig:
6 grote rode paprika’s
2 dl. gedroogde bonen
1 el. bloem
1 gehakte ui
2 – 3 tenen knoflook
2 tl. mild paprikapoeder
1 tl. kruiden (b.v. peterselie, basilicum, bonenkruid, etc.)
1 dl. olie
zout en peper

paprika gevuld met bonen
Om te beginnen laat je de bonen een nacht weken in koud water. De volgende dag breng je de bonen aan de kook. Laat ze 20 minuten koken. Daarna giet je ze af. Giet er nu opnieuw warm water bij. Niet te veel: het is voldoende als ze net onder staan. Doe er de gehakte ui bij. Breng het opnieuw aan de kook en laat het zonder deksel op een zacht vuurtje gaar koken. De bedoeling is dat aan het einde van de kooktijd het meeste van het kookvocht is verdampt, en dat de bonen natuurlijk wel gaar, maar nog wel stevig en heel zijn.


Maak een papje van bloem, de helft van de olie en 1 theelepel paprikapoeder. Roer dat door de gekookte bonen om zo het overgebleven vocht te binden. Kruid het zo nodig met zout en peper. Laat het een minuutje doorkoken en draai dan het vuur uit.

paprika gevuld met bonen
Nu maak je de paprika’s schoon. Snij de steelaanzet eruit en haal de paprika’s leeg. Vul de paprika’s met de bonen en zet ze stevig naast elkaar in een met olie ingevet bakblik. Besprenkel ze royaal met olie en bestrooi ze met de tweede theelepel paprikapoeder.


Ondertussen heb je de oven voorverwarmd op 180ºC. Daar gaan de paprika’s in, en daar blijven ze het komende half uur.


Deze paprika gevuld met bonen is heerlijk als stevige lunch samen met een frisse salade.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *