Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Poriluk s ječmom
Prei met gort

Deze Kroatische maaltijdsoep is eigenlijk een soort hele natte risotto, maar dan niet van rijst, maar van gort. Het gerechtje staat, zoals zoveel Kroatische gerechten, in twee werelden. De tomaten, olijfolie, balsamico-azijn, rozemarijn en Parmezaanse kaas maken het ontegenzeggelijk Mediterraans, maar de aardse prei en de gort trekken het toch weer landinwaarts Europa in.

Prei met gort

Voor onze Kroatische maaltijdsoep van prei met gort hebben we nodig:
3 preien
2 stengels bleekselderij
100 gr. gerookt spek
3 teentjes knoflook
1 takje rozemarijn
½ tl. cayennepeper
200 gr. parelgort

(De kaf die rond de gerstekorrel zit is voor ons mensen onverteerbaar. Gerst moet dus altijd gepeld worden. Die gepelde gerst noemen we gort. Als die gort dan ook nog eens rond wordt geslepen heet het parelgort.)

2 dl. witte wijn
1 blik tomaten
1 l. kippenbouillon
olijfolie
zout en peper
1 klein bosje peterselie
balsamico azijn
geraspte parmezaanse kaas

Prei met gort
Snij de bleekselderij in dunne schijfjes. Het blad van de bleekselderij hou je apart. Snij ook de tenen knoflook fijn en snij het spek in dunne reepjes. Doe wat olijfolie in een pan. Daarin laat je het spek en de selderij heel zachtjes bakken. Haal de blaadjes van het takje rozemarijn af en hak ze fijn. Dat gaat in de pan, samen met de cayennepeper. Als de selderij zacht begint te worden gaat de knoflook erbij. Laat het nog twee minuutjes doorbakken.


Snij de prei in ringen. Er mag zo veel mogelijk van het groen bij. Doe de prei samen met de gort in de pan. Kruid het met zout en nog wat peper en laat het eventjes gaan tot het vocht wat is verdampt.

Prei met gort
Giet er nu de wijn bij en de tomaten uit blik. Snij de tomaten (als ze heel zijn) in stukken en druk ze met een houten lepel nog wat kapot tegen de rand van de pan. De kippenbouillon heb je ondertussen in een apart pannetje verwarmd. Die mag er nu ook bij. Breng het weer aan de kook en laat het allemaal rustig sudderen tot de gort zacht is. Dat zou zomaar eens een half uurtje kunnen gaan duren. Zorg ervoor dat de deksel schuin op de pan ligt, zodat het vocht wat kan inkoken. Is het tegen het einde van de kooktijd nog wat te waterig, haal dan de deksel van de pan en laat het op een wat hoger vuur nog wat verder inkoken.


Hak het blad van de bleekselderij en de peterselie fijn. Dat gaat aan het eind van de kooktijd in de pan. Breng het op smaak met een scheut balsamico-azijn.


Serveer de prei met gort in een diep bord, bestrooid met geraspte kaas en een paar druppels van de azijn.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *