Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Rižoto od tikvice
Risotto met courgette

Dalmatië. Het ligt aan dezelfde Adriatische zee als Italië, dus dat we hier dezelfde gouwe ouwe risotto met courgette tegenkomen is niet zo verwonderlijk. Maar toch verschilt dit Kroatische recept wezenlijk van wat er in Italië gebruikelijk is.
Waar in Italië de risotto meteen na het koken gemengd wordt met Parmezaanse kaas en dampend en wel op tafel wordt gezet, wordt het in dit recept bestrooid met peterselie en dille, waarna het nog eens drie kwartier de hete oven in gaat. Door de dille krijgt het gerecht een heel bijzonder accent, en door de extra oventijd krijgen de smaken alle gelegenheid om heerlijk door de rijst heen te trekken. De geraspte kaas waar de Italiaanse versie mee wordt opgepept is bij deze bereidingswijze dan ook helemaal nergens voor nodig.
Een frisse dot romige yoghurt bestrooid met wat dille maakt dit zomerse gerecht helemaal af.

Risotto met courgette

Voor deze Kroatische risotto hebben we nodig:
2 – 3 uien
2 – 3 tenen knoflook
1 tl. chilipoeder, of 1 Spaans pepertje, zonder zaad en fijngehakt
1 kilo courgettes
1 blik tomaten
200 gr. risotto- of ronde rijst
6 – 7 dl. groentebouillon
2 el. gehakte (platte) peterselie (of 2 tl. gedroogde)
2 el. gehakte dille (of 2 tl. gedroogde)
olijfolie
zout en peper
zwarte olijven en stevige yoghurt voor het serveren

Hak de uien klein en fruit ze in een grote pan in ruim olijfolie. Als ze glazig beginnen te worden gaat de knoflook erbij. Nog heel eventjes meebakken, dan gaat er het chilipoeder (of het pepertje) door, samen met het blik tomaten. Laat het zeker 5 minuten sudderen. Ondertussen heb je de courgettes gewassen en de uiteinden eraf gesneden. Snij de groenten in grove stukken (zo’n 2 cm. dik) en doe ze in de pan. Roer het goed om en laat het allemaal een kwartiertje zachtjes pruttelen.

Nu kan de rijst erbij, samen met de bouillon. Breng het aan de kook, kruid het met peper en zout naar smaak en laat het afgedekt -onder regelmatig roeren!- koken tot de rijst goed gaar is. Dat duurt 15-20 minuten, afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt.

Meng er nu de dille en de peterselie doorheen en doe het over in een ovenschaal. Zet de schaal drie kwartier in een op 190ºC. voorverwarmde oven. Als het te droog dreigt te worden mag er nog wat water bij. Halverwege de kooktijd besprenkelen met olijfolie.

Serveer de risotto met wat zwarte olijven en een flinke dot stevige yoghurt, bestrooid met dille. Veganisten laten de yoghurt gewoon weg. Dan is het ook heel lekker.

 

Risotto met courgette
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *