Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Smokvenjak
Vijgentaart

Dit heerlijke lekkernijtje van gedroogde vijgen, walnoten en brandewijn is een traditioneel gerecht uit de kustgebieden, met name van het eiland Cres. Het is uitermate simpel te maken. De vijgen worden fijngemalen en gemengd met grof gehakte walnoten en een flinke scheut brandewijn. daarvan kneed je schijven, die worden gedroogd en samen met een laurierblad of een takje venkel in folie verpakt tot gebruik. Je eet de smokvenjak in plakjes bij een glaasje cognac, als aperitief of als digestief.

smokvenjak - vijgentaart

Voor deze smokvenjak – vijgentaart – hebben we nodig:
1 kg. gedroogde vijgen
250 gr. grof gehakte walnoten of geroosterde amandelen
2 dl. brandewijn*

*Nederlandse brandewijn wordt niet van druiven, maar van graan gemaakt, en is dus voor dit recept niet geschikt. Neem beter Franse (b.v. cognac of armagnac), of Duitse “Weinbrand”. Als je liever geen alcohol gebruikt, neem dan sinaasappelsap verdund met wat water.

venkel of laurierblad

smokvenjak - vijgentaart
Maal de vijgen fijn in een vleesmolen of een keukenmachine. Meng ze met de grof gehakte walnoten. Giet er geleidelijk de cognac bij tot de massa een dusdanige consistentie heeft dat je er “broodjes” van kunt kneden.

smokvenjak - vijgentaart
Traditioneel worden ze gedroogd in de open lucht, maar daar is het in Holland natuurlijk te koud en te nat voor. Droog ze daarom in een oven op 80ºC., gedurende ongeveer 40 minuten.

smokvenjak - vijgentaart
Als ze zijn afgekoeld versier je ze met een takje venkel of een laurierblad en verpak je ze in plasticfolie.

Serveer de smokvenjak – vijgentaart in plakjes samen met een glaasje cognac of een andere brandewijn.

 


download dit recept