Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Smokvenjak
Vijgentaart

Deze heerlijke taart van gedroogde vijgen, walnoten en brandewijn is een traditioneel gerecht uit de kustgebieden, met name van het eiland Cres.

gedroogde_vijgen

1 kg. gedroogde vijgen
250 gr. grof gehakte walnoten of geroosterde amandelen
2 dl. brandewijn*

*Nederlandse brandewijn wordt niet van druiven, maar van graan gemaakt, en is dus voor dit recept niet geschikt. Neem beter Franse (b.v. cognac of armagnac), of Duitse “Weinbrand”. Als je liever geen alcohol gebruikt, neem dan sinaasappelsap verdund met wat water.

venkel of laurierblad

Maal de vijgen fijn in een vleesmolen of een keukenmachine. Meng ze met de grof gehakte walnoten. Giet er geleidelijk de cognac bij tot de massa een dusdanige consistentie heeft dat je er “broodjes” van kunt kneden.

Traditioneel worden ze gedroogd in de open lucht, maar daar is het in Holland natuurlijk te koud en te nat voor. Droog ze daarom in een oven op 80ºC., gedurende ongeveer 40 minuten.

Als ze zijn afgekoeld versier je ze met een takje venkel of een laurierblad en verpak je ze in plasticfolie.

Serveer de vijgentaart in plakjes samen met een glaasje cognac of een andere brandewijn.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *