Gerechten uit de keuken van Kroatië
Soparnik
Hartige taart van snijbiet
We hebben soparnik omschreven als een taart van snijbiet, maar dat “taart” is niet helemaal het goede woord. Het gaat hier meer om een soort dubbele, gevulde pizza. Het gerecht is een specialiteit uit het Dalmatische Poljica, en schijnt zijn oorsprong te hebben in de tijd van de Turkse overheersing. Traditioneel heeft het de vorm van een pannenkoek met een diameter van minstens (maar vaak meer) een meter en wordt het gebakken in de haard, onder een laagje gloeiende kooltjes. In moderne huishoudens is dat niet erg praktisch, als het al niet onmogelijk is. Daarom deze aangepaste versie, gewoon, voor in je oventje thuis.
Snijbiet, familie van de rode biet, is echt zo’n vergeten groente. Bij ons dan, want werd in een grijs verleden de snijbiet veelvuldig verbouwd en gegeten, tegenwoordig is de groente totaal verdwenen uit de schappen van de groenteman. In Kroatië, en dan vooral langs de Dalmatische kust, is dar geen sprake van. Snijbiet verschijnt er regelmatig op tafel, in de meeste gevallen als onderdeel van blitva, een gerechtje van snijbiet, knoflook en aardappelen dat veel gegeten wordt als bijgerecht bij vis of zeevruchten, en natuurlijk in deze soparnik.
Voor een maaltje soparnik voor het hele huisgezin hebben we nodig:
voor het deeg:
500 gr. tarwebloem
1 tl. zout
4 el. zonnebloemolie
350 ml. mineraalwater
voor de vulling:
1 kg. snijbiet
1 el. vegeta
5 cl. olijfolie
60 gr. (rode) ui
2 el. gehakte peterselie
voor het serveren:
2 el. olijfolie
3 teentjes gehakte knoflook
50 gr. grof gehakte amandelen
Meng bloem, zout, olie en water tot een gladde pasta. Verdeel het in twee stukken en laat het 15 minuutjes rusten, afgedekt met een vochtige keukendoek.
Was ondertussen de snijbiet, en laat hem goed uitlekken. Snij de bladeren in dunne plakjes en bestrooi met de vegeta. Laat het ongeveer 10 minuten staan, op een droge, schone theedoek. Het is belangrijk dat de biet droog is als hij tussen de deegvellen gaat.
Snij de ui in dunne ringetjes en meng het goed met de peterselie, de olie en de snijbiet.
Bestuif een werkblad lichtjes met bloem en rol er een helft van het deeg op uit tot een lap van zo’n 24 x 40 centimeter. Leg die op je bakplaat (of in je bakblik). Schik het mengsel van snijbiet en ui op het deeg. Rol de andere helft van het deeg uit en leg die er op. Druk de randen goed tegen elkaar, prik het oppervlak hier en daar in met een vork, zodat de stoom kan ontsnappen, en zet het in een op 180ºC. voorverwarmde oven. Het duurt zo’n 35 tot 40 minuten tot het gaar is.
Bestrijk de gebakken soparnik met de twee lepels olijfolie en bestrooi hem met de gehakte knoflook en de amandelen.
Laat de soparnik even afkoelen, snij hem in stukken en serveer met b.v. een špricer, of in het Duits “spritzer”: een verfrissende mix van witte wijn en mineraalwater.