Gerechten uit de keuken van Kroatië
Špagete sa morskim plodovima
Spaghetti met zeevruchten
Pasta met zeevruchten uit de Adriatische zee. De Italiaanse invloed is duidelijk, maar dit Dalmatische recept is toch weer net even anders door het gebruik van geklaarde boter en brandewijn.
Voor vier bordjes spaghetti met zeevruchten hebben we nodig:
400 gr. spaghetti
200 gr. garnalen
200 gr. inktvis
500 gr. venusschelpen (ong. 24 stuks) (Geen venusschelpen? Neem dan gekookte mosselen, 100 gr. zonder de schelpen)
200 gr. crème fraîche
1 dl. witte wijn 2 dl. visbouillon
1 teentje knoflook
verse peterselie
Parmezaanse kaas
2 cl. brandewijn*
*Brandewijn is wijnalcohol; alcohol gedestilleerd uit wijn. Neem dus b.v. Cognac, Armagnac, Weinbrand of het Kroatische Rakija. Geen Nederlandse brandewijn, want dat wordt gemaakt van graan, en niet van druiven.
olijfolie
geklaarde boter
zout en peper
Kook de pasta terwijl je de saus maakt. De zeevruchten mogen maar heel eventjes koken, anders wordt het taai als rubber. De tijd die de spaghetti nodig heeft om gaar te worden moet genoeg zijn om de saus te maken.
Maak de inktvis schoon en snij ze in stukken, pel (als dat nog nodig is) de garnalen en spoel ze onder koud water en borstel de mosselen schoon (laat ze in de schelp).
Pel de knoflook en hak het samen met de peterselie fijn. Verhit de olie samen met de geklaarde boter in een pan en doe er de knoflook en de peterselie in. Laat het een minuutje bakken, doe er dan de stukjes inktvis bij en de visbouillon. Breng het aan de kook. Dan gaan meteen de garnalen en de venusschelpen erbij, samen met de brandewijn, de witte wijn en de zure room. Kruid het met peper en zout en breng het opnieuw aan de kook. Klaar.
Meng de spaghetti met de saus en dien het meteen op. Geef er de geraspte kaas bij.