Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Kisele mahune
Sperziebonen in azijn

Aan het eind van de zomer zijn de sperzieboontjes rijp en liggen ze voor een habbekrats in de winkel of hangen bij bosjes gratis in je (volks)tuintje. Leuk, maar die krijgen we natuurlijk nooit of te nooit allemaal op. Door ze in te maken in azijn hoef je niets weg te gooien, en heb je de hele winter werkelijk heel smakelijke boontjes. Kan geen diepvries tegenop. In Kroatië maken ze met deze sperziebonen in azijn een hele lekkere winterse salade door ze te mengen met olie, flinterdun gehakte knoflook en lekker veel peper.

sperziebonen in azijn

1 kg. sperziebonen is voldoende om twee potten van 7½ dl. mee te vullen.

1 kg. sperziebonen
1 l. water
1 el. zout
1 el. suiker
1 dl. azijn

sperziebonen in azijn
Maak de sperziebonen schoon. Snij de uiteinden eraf en snij ze indien gewenst in kleinere stukken. Breng een ruime liter water aan de kook samen met een eetlepel suiker en een eetlepel zout. Als het kookt gaan de schoongemaakte bonen erbij. Kook de bonen tot ze gaar, maar nog stevig zijn. Als ze net niet meer naar gras smaken zijn ze goed. Giet er nu 1 dl. azijn bij, breng het opnieuw aan de kook en kook het niet langer dan 1 minuut.


Ondertussen heb je een paar glazen potten grondig schoon gemaakt en in een grote pan met heet water voorverwarmd. Daar doe je de gekookte sperziebonen in. Vul de potten bij met het kookvocht, veeg de randen goed schoon met keukenpapier en sluit ze meteen met een deksel. Om zeker te zijn dat er niets gebeurt met je bonen zou je het deksel van tevoren even in de alcohol kunnen dopen.

sperziebonen in azijn
Zet de potten rechtop terug in die grote pan met heet water. Vul het water (zo nodig) bij tot 2 cm. onder de rand van de potten. Breng het aan de kook en laat het zachtjes een kleine 10 minuutjes koken. Draai het vuur uit en laat de potten in het water helemaal afkoelen.


Bewaar de sperziebonen in azijn op een donkere en koele plaats.

 


download dit recept

2 reacties op “Sperziebonen in het zuur

 1. Hallo, dit smaakt inderdaad heerlijk!
  Mijn vraag is: hoe lang kun je dit bewaren?
  Ik heb nu maar 1 pot gemaakt en de deksel popte niet naar binnen, zoals bij mijn jam en gelei. Is dit erg?
  Alvast dank voor het antwoord 🙂
  Groet, Annemieke

  1. Als je potten vacuüm zijn, dan kun je ze natuurlijk maanden- en maandenlang bewaren. Zo niet, en dat is misschien het geval met jouw pot, dan zet van de week maar boontjes op het menu… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *