Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Zagorski štrukli
Zagorje strudel

Hrvatsko Zagorje, letterlijk te vertalen als “Kroatisch Achterland” is de streek ten noorden van de hoofdstad Zagreb. Daar komt deze Zagorsk štrukli vandaan, een echte traditional uit de Kroatische keuken. Het is een soort Strudel, maar dan een hartige, met kaas. De eeuwenlange invloed van de Oostenrijkers is evident, maar ze hebben er toch weer iets heel anders van gemaakt, die Kroaten.

Eigenwijze donders.

štrukli

Voor een ovenschaaltje boordevol Zagorski štrukli hebben we nodig:
1 pond bladerdeeg
250 gr. cottage cheese (svjezi sir)
250 gr. Feta kaas
twee eieren
zout naar smaak
6 el. zure room
nog een ei
en nog wat zout naar smaak

štrukli
Verwarm de oven voor op 190ºC.


Rol het bladerdeeg uit tot een dunne lap van een halve bij een halve meter op een met bloem bestoven plank. Meng voor de vulling de cottage cheese met de feta, het zout en de twee eieren. Smeer de vulling uit over het deeg, niet helemaal tot de randen, en laat aan de rand aan de andere kant van de lap een stuk van 5 cm. onbedekt. Rol de deeglap voorzichtig maar wel stevig op. Rol van je af. Maak met natte vingers het laatste stuk onbedekte rand vochtig en plak de rol goed dicht.

štrukli
Breng in een pan ruim water aan de kook. Snijd de rol in stukken van 5 – 7 cm. Zorg dat de uiteinden gesloten zijn. Laat ze in het kokend water glijden, zoveel als erin passen. Kook ze een paar minuten, tot ze komen bovendrijven.


Nu gaan ze in een vierkante ovenschaal van geglazuurd aardewerk of glas (pyrex) netjes naast elkaar. Je hoeft ze niet helemaal te laten uitlekken: er moet nog wat vocht in de ovenschaal blijven. Meng de zes eetlepels zure room met het ei en wat zout. Verdeel het mengsel over de štrukli. Zet het in de voorverwarmde oven, 20 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Serveer de strudel warm.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *