Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Tunj na pašticadu
Pašticada van tonijn

Een pašticada is een nogal bewerkelijk vleesgerecht uit de Dalmatische keuken, waarin een groot stuk rund- of kalfsvlees wordt gelardeerd met reepjes spek, een nacht wordt gemarineerd in olie en mosterd en vervolgens langzaam gaar wordt gestoofd in een saus van wijn, tomaten, pruimen, groenten en kruiden. Zoveel werk heb je met deze pašticada van tonijn niet. Met een kwartiertje hakken en bakken en nog een uurtje stoven ben je er klaar mee. De tonijn, die bij bakken of grillen al snel een beetje droog uitvalt, blijft bij deze bereidingswijze heerlijk mals.

Pašticada van tonijn

Voor onze tunj na pašticadu; tonijn, gestoofd in rode wijn, azijn en knoflook hebben we nodig:
1 kg. verse tonijn
olijfolie
8 teentjes knoflook
1 rode ui
4 kruidnagelen
1 laurierblad
zout en peper
½ dl. azijn
2 dl. rode wijn
2 klontjes suiker
2 el. tomatenpuree

Pašticada van tonijn
Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem. Fruit hierin de gesnipperde rode ui en de gehakte knoflook 2 tot 3 minuten. Snij de tonijn in niet te kleine stukken en doe ze in de pan. Bak de tonijn al omscheppend rondom. Dan gaan de kruidnagel en de laurier erbij, de tomatenpuree, de azijn en de rode wijn. Dek het af en laat het een uurtje zachtjes sudderen. Als er niet genoeg vocht in de pan zit kun je er nog wat water bij doen.


Tegen het eind van de kooktijd roer je er de suikerklontjes doorheen. Als je geen suiker wilt gebruiken, giet er dan tegen het einde van de bereidingstijd een half glas (1 dl.) zoete dessertwijn bij. In Kroatië zou je bijvoorbeeld prošek nemen, maar die zal de slijter op de hoek wel weer niet hebben. Geen nood: neem gewoon een glas port. Een zoete sherry kan ook. De rode wijn laat je dan weg, en vervang je door 2 dl. water.

Pašticada van tonijn
Dien deze pašticada van tonijn op met (zelfgemaakte?) pasta.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *