Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Tuna Hvarska
Tonijn als in Hvar

Hvar is een eiland voor de Dalmatische kust met een Mediterraan klimaat van warme zomers en zachte winters. Het toerisme is dan ook zo ongeveer de belangrijkste bron van inkomsten voor de eilandbewoners. Maar niet alleen het toerisme speelt een belangrijke rol: het eiland staat ook bekend om haar productie van lavendel, en iedere zomer zijn de hellingen van Hvar dan ook bedekt met een kleed van zachte paarse bloemen. Maar mooier nog dan de geurende lavendelvelden zijn de wijnstokken.

Hvar is beroemd vanwege de Mali Plavac, een oud, inheems druivenras waarvan dieprode wijnen worden gemaakt. Het beroemdst is zonder meer de prachtige Zlatan Plavac, maar ook de Ivan Dolac, de bijna zwarte Falos en de aan een kurkdroge sherry herinnerende Bogdanuša mogen er wezen.

De visvangst, die in vroeger tijden een belangrijke inkomstenbron was, is nagenoeg verdwenen, maar vis wordt er nog steeds veel gegeten in Hvar. Zoals deze tonijn, met een sausje van venkel, kappertjes en witte wijn.

Voor dit recept voor tonijn als in Hvar voor 4 personen neem je:
4 tonijnsteaks
2 dl. witte wijn, niet te droog
2 el. kappertjes
1 venkelknol
olijfolie
1 teentje knoflook
een klein bosje peterselie

Tonijn als in Hvar
Verhit de olijfolie in een pan en bak daarin de tonijn, aan elke kant 1 – 2 minuutjes, afhankelijk van de dikte. De steaks moeten van binnen nog rood zijn. Haal de stukken tonijn uit de pan.

Tonijn als in Hvar
Maak de venkelknol schoon en hak hem aan stukken. Die gaan in de pan, samen met het gehakte teentje knoflook, de kappertjes en de wijn. Bestrooi het met peterselie, kruid het met zout en peper en breng het aan de kook. Als het kookt zet je het vuur laag zodat het net een beetje pruttelt. Leg de stukken tonijn in de saus en laat ze rustig even goed doorwarmen en een beetje verder garen. Niet te lang: de tonijn mag van binnen een beetje rosé blijven.

Tonijn als in Hvar
Deze tonijn dien je het best op met gegrilde courgette en een paar gekookte aardappelen. Schep wat van de saus over de tonijnsteaks en druppel er een beetje olijfolie overheen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *