Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Trganci
Pasta

Trganci is een traditionele Kroatische pasta die gemaakt wordt door een lap deeg uit te rollen en er dan met de handen stukjes van af te trekken. Daar komt ook de naam vandaan: trgati betekent “afscheuren”. het spul is vergelijkbaar is met mlinci, maar dan met een verschilletje: waar mlinci eerst worden gebakken, dan aan stukken worden gebroken en bewaard tot gebruik, wordt het deeg voor tganci meteen uitgerold, gescheurd en gekookt. Er is nòg een verschilletje, maar daarover is niet iedereen het eens: volgens sommigen maak je trganci met dezelfde ingrediënten als mlinci: met bloem, water en zout; volgens anderen horen er in fatsoenlijke trganci ook eieren. We doen hieronder gewoon beide versies, dus aan u de keus.
Trganci eet je, net als de Italianen hun pasta eten, met zo ongeveer alles wat je maar aan smakelijks kunt bedenken. Een gouwe ouwe is bijvoorbeeld met room, verwarmd met een flinke dot boter, maar ook met groenten als kool, courgette, paprika, prei of broccoli; een stoofpotje van vlees zoals een goulash; of gesmolten kaas, gebakken spek of ander (varkens)vlees komen in aanmerking.

Trganci

Voor trganci met eieren hebben we nodig:
500 gr. bloem
2 eieren
ongeveer 2 dl. water
1 flinke snuf zout

en voor trganci zonder de eieren:
500 gr. bloem
ongeveer 3 dl. water
1 flinke snuf zout

Trganci maken is werkelijk kinderlijk eenvoudig: meng alles tot een glad deeg. Is het te droog, dan mag er nog wat water bij. Verdeel het deeg in drie of vier handzame ballen en rol ze op een met bloem bestoven werkblad dun (maar niet al te dun) uit. Laat ze een beetje drogen en trek ze dan met je handen in kleine stukken. Klaar.

Kook de trganci gaar in een ruime hoeveelheid gezouten water waar je een scheutje olie bij hebt gedaan.

Trganci z vrhnjem i slaninom
Trganci met room en spek

Bak in een koekenpan wat reepjes spek uit in een flinke dot boter, reuzel of olie. Doe er wat kleine, in stukken gesneden worstjes bij (b.v. chipolata) en laat ze meebakken. Ondertussen kook je de trganci. Giet de trganci af, doe ze in de koekenpan bij het vlees en schep het eens goed om. Schep er een ferme lepel zure room overheen en zet de pan op tafel.

Trganci

 

Trganci
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *