Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Kotlet na Samoborski način
Kotelet als in Samobor

De oude stad Samobor, ten noorden van Zagreb, is geliefd bij toeristen vanwege de fraaie binnenstad, de muziek, de crèmeschnitte en de talrijke kroegen en restaurantjes. Deze varkenskotelet met knoflook is ook een specialiteit van de stad. Hij wordt opgediend met ovenaardappeltjes die een kwartiertje samen met het vlees en de saus hebben mogen sudderen.

Varkenskotelet Samobor

Voor onze varkenskotelet Samobor hebben we nodig:
4 varkenskoteletten zonder been (varkensfiletlapjes)
vegeta
aardappelen
bloem
4 tenen knoflook
bladpeterselie
zout en peper
1 glas witte wijn
1 tl. tomatenpuree
2 dl. (runder)bouillon (of water en een blokje)
oregano

Varkenskotelet Samobor
Klop de filetlapjes tussen twee vellen plasticfolie uit. Knip de randen hier en daar een klein stukje in zodat het straks in de pan niet krom trekt. Kruid het vlees met een tl. vegeta. Leg het even opzij.


Verwarm de oven voor op 180ºC. Schil de aardappelen en snij ze in plakjes. Leg ze in een ingevette ovenschaal en kruid ze met zout en peper. Giet er een heel klein beetje water bij en zet het in de voorverwarmde oven, zo’n 45 minuten. Terwijl de aardappeltjes gaar worden maak je de knoflooktenen schoon en hak je ze fijn. Hak ook de peterselie.

Varkenskotelet Samobor
Verhit wat olie in een pan. Haal het varkensvlees lichtjes door de bloem en bak de lapjes aan beide zijden snel aan. Strooi er de gehakte knoflook over en de peterselie. Giet er het glas wijn bij, een tl. tomatenpuree en 2 dl. bouillon (of water en een blokje). Breng het snel aan de kook, zet het vuur laag en laat het 20 minuutjes heel zachtjes stoven.


Na drie kwartier bakken haal je de aardappels uit de oven. Leg er de lapjes varkensvlees tussen. Giet er de saus overheen en zet het een kwartiertje terug in de oven.


Bestrooi de varkenskotelet Samobor met de aardappeltjes voor het serveren met oregano.

 


download dit recept

2 reacties op “Varkenskotelet Samobor

  1. Is dit gelinkt aan wat je op de Samobor markt zou eten als kotlovina? Heel leuk recept, om morgen eens te proberen, idd in de oven, en niet op open vuur dan. Dank je wel voor de leuke site!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *