Macedonische recepten      Gerechten uit de keuken van Noord-Macedonië

 

Малиџано – Malidžano
Auberginepuree

Deze auberginepuree wordt gewoonlijk geserveerd als onderdeel van een mezze, de in het hele Middellandse Zeegebied zo populaire verzameling van kleine voorgerechtjes. In Macedonië bestaat dat vaak uit een aantal schaaltjes met smeerseltjes voor op een stukje brood, zoals b.v. een schaaltje kloosterkaas, pittige makalo van bonen of van aardappelen en pindjur of ajvar. En vergeet dan natuurlijk ook de bukovec niet.

Auberginepuree

Voor een flinke hoeveelheid van deze auberginepuree nemen we:
4 aubergines
200 gr. feta (de echte, van schapenkaas)
6 tenen knoflook
50 gr. walnoten
5 el. olijfolie
zout en zwarte peper

Auberginepuree
Leg de aubergines in een hete (220ºC.) oven. Wanneer de huid na een goed half uur blaren gaat trekken haal je ze eruit en laat je ze even afkoelen. Snij ze in de lengte doormidden en schraap het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Dat laat je in een zeef een tijdje uitlekken.


Ondertussen pel je de tenen knoflook. Maak ze samen met een flinke snuf zout fijn in een vijzel. Meng de knoflook met de auberginebrei, de gehakte walnoten en de verkruimelde schapenkaas. Verwarm de olie in een pannetje. Die meng je door de auberginepuree. Kruid het met peper en evt. nog wat zout en klop het stevig door zodat je een min of meer homogene massa hebt.

Auberginepuree
Deze auberginepuree kan gegeten worden als voorafje met een stukje brood, maar kan ook dienen als bijgerecht bij geroosterd vlees.

 

Auberginepuree
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *