Macedonische recepten      Gerechten uit de keuken van Noord-Macedonië

 

Грав со Пастрма – Grav so Pastrma
Bonen met pastrami

Een heel simpele, maar erg lekkere bonenschotel met pastrami, niet van rund- maar van lamsvlees. Die rundvleespastrami, die is over komen waaien uit de V.S., waar het al sinds het begin van de 20ste eeuw populair is. Daar is het terechtgekomen via immigranten uit de Balkan, vooral uit Roemenië, waar pastrami een belangrijke methode was om vlees te conserveren. Pastrami wordt gemaakt door het vlees te drogen tussen laagjes zout, die het vocht aan het vlees onttrekken. Dat gebeurde vooral met lams- en schapenvlees, maar ook van gans, eend en ander gevogelte werd pastrami gemaakt. Deze methode namen de immigranten mee naar de V.S., waar de schaapskuddes heel wat zeldzamer bleken dan de kuddes koeien. Vandaar, zo wil het verhaal, rundvleespastrami.

Dat is dus niet de pastrami die we gaan gebruiken in dit gerecht uit Noord-Macedonië. Geen runderpastrami, maar lamspastrami, geweekt in water om het zout wat kwijt te raken, wordt in dit recept gekookt met gedroogde en geweekte bonen en gedroogde hete pepers. Als de bonen gaar zijn wordt de pot gebonden met een mengsel van olie, bloem en een theelepel scherp paprikapoeder. Het is een eenvoudig gerecht voor in de koudste wintermaanden, als er geen vers meer te krijgen is en we onze toevlucht moeten zoeken bij de gedroogde, ingemaakte en ingeblikte spullen in de voorraadkelder.

Bonen met pastrami

Bonen met pastrami maken we met:
500 gr. lamspastrami
250 gr. gedroogde bonen
1 – 2 gedroogde pepers
olie
1 el. bloem
1 tl. scherp paprikapoeder

Bonen met pastrami
Was de pastrami goed en zet het een nacht onder water. Week ook de bonen een nacht in water.


Snij het vlees in kleinere stukken. Doe het samen met de bonen en de gedroogde pepers in een pan met vers water en breng het aan de kook. Laat het rustig koken tot de bonen gaar zijn.

Bonen met pastrami
Verhit 2 – 3 el. olie in een pannetje. Doe er 1 overvolle el. bloem bij, roer het goed zodat de olie alle bloem opneemt en laat het een minuutje rustig bakken. Haal het van het vuur af, roer er het paprikapoeder door en meng het meteen onder de bonen. Kruid het zo nodig met nog wat zout en laat de bonenschotel nog tien minuutjes heel zachtjes pruttelen.


Dien deze schotel van bonen met pastrami op met brood en ingemaakte hete pepertjes.

 

Bonen met pastrami
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *