Macedonische recepten      Gerechten uit de keuken van Noord-Macedonië

 

Чорба од Коприви – Čorba od Koprivi
Brandnetelsoep

De jonge brandnetels die in het voorjaar overal de kop opsteken worden door menig tuinier vervloekt, maar eigenlijk zouden we er blij mee moeten zijn. Brandnetels zijn razend gezond, want zitten vol vitamine C en vitamine A, en dat kunnen we na een lange winter best gebruiken. Bovendien zouden ze -naar verluidt- bloedzuiverend, vochtafdrijvend en ontstekingsremmend zijn en ook nog eens helpen tegen vermoeidheid en hooikoorts. Alsof dat nog niet genoeg is maak je er op eenvoudige wijze ook nog eens de lekkerste soep van. In dit recept uit het fraaie Macedonië doen we dat met behulp van een ui, een halve liter stevige yoghurt en twee eieren.

brandnetelsoep

Voor deze Macedonische brandnetelsoep hebben we nodig:
± 30 toppen van jonge brandnetels
1 grote ui
1 l. water
1 tl. vegeta
2 eieren
½ l. yoghurt
bloem
zout en peper

brandnetelsoep
Snipper de uien en bak ze op een zacht vuurtje in een paar lepels olie tot ze glazig zijn. Giet er een liter heet water bij, kruid het met een theelepel vegeta en breng het aan de kook. Snij de harde steeltjes van de brandneteltoppen, hak ze fijn en doe ze in de soep. Laat de brandnetelsoep tien minuutjes zachtjes koken.


Meng een paar lepels yoghurt met twee overvolle eetlepels bloem. Roer dat door de rest van de yoghurt en kruid het met zout en peper. Dat mengsel gaat door de soep. Roer het goed door en laat het nog eens vijf minuutjes zachtjes koken.

brandnetelsoep
Ondertussen klop je de eieren los in een kom. Als de soep goed is zet je het vuur uit. Meng een paar lepels van de hete soep door de eieren, klop het goed door en giet het mengsel door de soep.


Serveer de brandnetelsoep met lekker vers, knapperig brood bestrooid met bukovec.

 

Brandnetelsoep
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *