Macedonische recepten       Gerechten uit de keuken van Noord-Macedonië

 

Буковец – bukovec
Macedonische kruiderij

Bukovec is een kruiderij die op geen Macedonische eettafel ontbreekt, niet ‘s morgens, niet ‘s middags en niet ‘s avonds, of het nou thuis is, op restaurant of in het cafetaria om de hoek. Het is een mengsel van zout, paprika en -doorgaans- munt. Sommige recepten gebruiken ook akkerhoningklaver, bonenkruid en maïsmeel, waardoor het dan weer verdacht veel op het Bulgaarse sharena sol begint te lijken.

De naam, bukovec, komt van het voornaamste ingrediënt, een langwerpige rode peper. Die peper is genoemd naar het dorp waar ze al sinds de 19de eeuw wordt geteeld, Bukovo in het zuiden van Macedonië, een paar kilometer van de stad Bitola, niet ver van de grens met Griekenland. Het mengsel met de oorspronkelijke pepers met hun karakteristieke smaak zal je echter ook in Macedonië zo goed als nergens op tafel aantreffen. De originele pepers uit Bukovo zijn namelijk zeldzaam geworden, want commercieel al jarenlang niet meer interessant. De laatste jaren worden er weer pogingen ondernomen om de productie nieuw leven in te blazen. Tot die tijd zullen we ons moeten behelpen met andere pepers. Geen nood: smakelijke variëteiten zijn er genoeg tegenwoordig, van mild tot flink pittig.

Bukovec

Bukovec wordt vooral gebruikt om op een stuk brood te strooien, zeker wanneer het nog vers, warm en knapperig is, maar is ook niet te versmaden op een stuk vlees van de grill. Ook andere gerechten worden ermee opgeleukt: eieren, kaas, pizza, varkensvlees, kip en gehaktballen, want eigenlijk is geen Macedonische maaltijd compleet zonder tenminste een snúfje van het spul.

Men neme:
1 eetlepel zout
15 grote gedroogde rode pepers
1 klein bosje gedroogde munt

Het recept is kinderlijk eenvoudig: maal alles in een oude koffiemolen tot poeder.

Bewaar je bukovec in een afgesloten bus of pot, droog, koel en vooral in het donker, want paprikapoeder verliest snel aan smaak en kleurkracht als het aan licht is blootgesteld.

 

Bukovec
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *