Macedonische recepten      Gerechten uit de keuken van Noord-Macedonië

 

Јајца на вода – Jajtsja na voda
Eieren in water

“Eieren in water” is de oorspronkelijke naam van dit zeer oude gerechtje. In dat water worden de eieren gepocheerd, en die gepocheerde eieren worden opgediend met een flinke kwak stevige yoghurt, gekruid met knoflook en peterselie. Een echte “opoe’s traditional” is het, ook in buurland Bulgarije, waar we het kennen als panagyurishte-eieren. Dit Macedonische recept is toch weer net even anders, ook al vanwege het gebruik van die typische Macedonische kruiderij, bukovec.

eieren in water

Voor onze eieren in water nemen we, per persoon:
2 dl. stevige, vette yoghurt
1 teen knoflook
1 el. gehakte verse peterselie
zout
2 of 3 eieren
azijn
olie
1 tl. paprikapoeder
bukovec

eieren in water
Hak de peterselie fijn en rasp de tenen knoflook. Meng het met de yoghurt en een snufje zout in een kom.


Pocheer de eieren. Hoe je dat het beste doet lees je op deze pagina.

eieren in water
Ondertussen verhit je in een steelpannetje een paar lepels neutraal smakende olie. Haal het pannetje van het vuur en meng er een theelepel paprikapoeder door.


Lepel de yoghurt op een bord. Daarop leg je de twee eieren en daarover giet je de paprika-olie. Besprenkel het met gulle hand met bukovec maar pas op voor je vingers, want voor je het weet eet je ze erbij op.

 

Eieren in water
download dit recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *